Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

OKULLAR AÇILDI AMA

OKULLAR AÇILDI AMA

Pandeminin getirdiği kapanmadan dolayı 65 yaş üstü olanlardan sonra en fazla etkilenenler öğrenciler oldu. Okulların kapalı olması onları da bir yerde eve hapsetti. Arkadaş ortamından, oyun alanından uzak, sürekli evde kalmaları başta psikolojilerini etkiledi. Onlarda ileride sonuçları daha iyi gözlemlenebilecek travmalar yarattı.

Pandemi sürecinde eğitim boşluğunu telafi etmek için yapılmak istenen online eğitim de bu boşluğu kapatmaya yetmedi. Çünkü böyle bir eğitim için gereken alt yapı her yerde hazır değildi. Ayrıca her öğrencinin evinde internet bağlantıları ve derslerini takip etmek için gereken tablet ya da bilgisayar olmadığından bu eğitim sisteminden istenilen sonuç elde edilemedi.

Şimdi yüz yüze eğitim dönemi başladı. Basına yansıdığı kadarıyla birçok okulun tadilatı devam ettiği için öğrenciler başka okulda eğitime devam edecek olması sınıftaki öğrenci sayısını iki katına çıkarmış oldu. Aradan geçen bir yıl içinde bu okulların tadilatı neden yapılıp tamamlanmadı?

 Ama açılışla birlikte bazı okullarda sınıflardaki öğrenci sayılarındaki kabarıklık kafaları karıştırmaktadır. Pandemi başladığından beri sürekli kapalı alanlarda fazla kalabalıklar oluşturmayın diye uyarılar yapıldı. Birçok esnaf bundan dolayı işletmelerini kapattı. Ama şimdi 40-50 kişilik sınıflarda nasıl sağlıklı eğitim öğretim yapılacak. Sınıflardaki öğrencilerin yoğunluğu velileri tedirgin etmektedir.

 Eğitime başlamak çok iyi ama bunu sağlıklı koşullarda devam ettirmek için bunun alt yapısını, koşullarını hazırlamak da gerekmiyor muydu? Avrupa’da birçok ülke okulları kapatmadı. Ama gereken önlem ve tedbirleri alarak okullarda eğitime devam ettiler. Şimdi bizde okulların açılmasına karar verildi ancak alınan tedbirlerin yeterli olmadığı görülüyor. Önümüzdeki süreçte okullardan kaynaklı olarak salgının kentte daha fazla yaygınlık gösterirse, bunun sonuçları ne olacak?

 Diyarbakır’da aşı olma oranı açısından zaten sorunlu bir il. Aşı olmama oranı açısından ilk başlarda yer alıyor. İnsanların çoğu çeşitli bilimsel olmayan söylentilerden, güvensizlikten ve aşının yararına inanmadıklarından dolayı aşı olmuyorlar. Şimdi bu kalabalık sınıflardan virüsün evden okula okuldan da evlere yayılma riski yüksek olacağı açık değil mi? Öyle anlaşılıyor ki; yakın zamanda artan vakalardan dolayı, sonuçları daha ağır olacak, yeni bir kapanma sürecine girmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR