Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

AMED ÇİFTE BAYRAM YAŞADI

AMED ÇİFTE BAYRAM YAŞADI

Diyarbakır bir ilki daha yaşadı. Ramazan Bayramı tatilinde şimdiye kadar yaşanmamış olan yerli ve yabancı turist akınına uğradı. Urfa’dan Mardin’e ve Doğubayazıt’a kadar olan bölgede yer alan tarihi mekânlar çok yoğun turist akını yaşandı. Tarihi ve kültürel yapısıyla ilgi odağı haline gelen Mezopotamya’nın tarihi mekânları adeta dolup taştı. Bu tarihi ve turistik rotanın önemli duraklarından olan Diyarbakır da, tarihinin en yoğun yerli ve yabancı turist yoğunluğundan dolayı bir ilki daha yaşadığı söylenebilir.

Diyarbakır tarihinde bu kadar yerli ve yabancı turist yoğunluğunu yaşamamıştı. Bu yoğunluktan dolayı trafik kilitlendi. Kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. Otellerde boş yer kalmadı. Esnaflar şimdiye kadar yapamadığı satışları yaptı. Yaşanan ekonomik krizden dolayı sıkıntılar yaşayan esnafın yüzleri güldü. Yoğun insan kalabalığından dolayı Gazi Caddesinde yürümek bile kolay olmadı. Yoğunluk gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Bu insan sirkülâsyonu özellikle esnaflar için tam bir bayram oldu. Bu bayramın sevinci bitmeden Amed Sporun Kastamonu Spor karşınında aldığı galibiyetle ligde şampiyon olmasında önemli olması kentte yeni bir bayram havasının yaşanmasına neden oldu.

Peş peşe bayramı yaşayan Amed’in bu durumu çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bundan sonra daha büyük organizasyonları kaldıracak bir turizm kenti olabilmesi için alt yapısını daha da güçlendirmesi sokak ve caddelerden, esnafın yaklaşımına, insanların davranışlarına kadar yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Amed’in turizm açısından bir çekim merkezi ve gözdesi haline gelebilmesi için kentin sivil toplum örgütlerinden, kent planlamacılarından, düşün adamlarına ve aydınlarına da görevler düşmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR