NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Barzani ve Kerkük

Barzani ve Kerkük

“Allah şahittir; savaşı sevmiyorum. Çünkü savaş, bir sorunu halletmenin en kötü yoludur. Ancak, BAAS partisi bize başka bir yol bırakmadı. Onların bize getirdiği önerinin onların lehine Kerkük’ten ve başka bölgelerden ödün vermemizden başka bir anlamı yoktur. Bu ise imkânsızdır. Bu uğurda her şeye hazırız, hepimizin öldürülmesine karar verilse de. Çünkü ben Kürtlerin kabrime gelip tükürerek, ‘niçin Kerkük’ü sattın?’ demelerinden korkuyorum.”

Bu sözler Kürtlerin doğal ve ölümsüz lider olarak gördükleri Melle Mustafa Barzani’ye ait. Baba Barzani 1974 yılındaki açıklamasının ardından Irak ve Peşmerge güçleri arasında şiddetli bir savaş oldu. 1975 yılında Barzani güçleri ağır bir yenilgi sonucu bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu yenilgiden sonra hastalanan Molla Mustafa Barzani tedavi için ABD’ye gitti ve burada yaşamını yitirdi.

1974 yılında Baba Molla Mustafa Barzani, Kerkük ısrarı nedeniyle özerklik anlaşmasını kabul etmedi ve bu yüzden büyük yenilgiyi Kürtlerle birlikte yaşadı. Bu yenilgiye rağmen, Kürtlerin Kerkük ısrarı bitmedi, artarak devam etti. Babası ile birlikte o günleri yaşayan Mesut Barzani, baba vasiyeti olan Kerkük konusundaki ısrarını sürdürüyor. 2008 yılından bu yana, anayasal güvence altında olmasına rağmen, Kerkük’le ilgili referandum hala gerçekleşmedi.

Kürtlerin Kerkük ısrarı, son gelişmeler çerçevesinde baktığımızda artarak devam edecek gibi. 1970’teki ‘Kerkük Kürdistan’ın kalbidir’ sloganı hala geçerli. Baba Barzani’den oğul Barzani’ye ve Kürtlere miras slogandan henüz vazgeçilmedi.

Bu slogan 1974’te Baba Barzani’ye ve Kürtlere kaybettirmişti. Aynı slogan bugün oğul Barzani’ye ve Kürtlere kaybettirir mi? Kaybettirir gibi görünmüyor çünkü Ortadoğu’da ve Dünya’da çok şey değişti, şartlar artık Kürtlerin lehine.

Bu hatırlatma ve anekdotlardan sonra 2 Mart’a dönüyoruz. 2 Mart tarihi Dünyaca ünlü Kürt lideri Melle Mustafa Barzani’nin 35’inci ölüm yıldönümüydü. Kürdistan’ın bütün coğrafyalarında anıldı. Diyarbakır’da da aynı şekilde anma gerçekleşti. Kürdistan Demokrasi Platformunun organize ettiği anma etkinliğine katılım beklenenin üstündeydi.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR