Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Emlakçıların Feryadı

Emlakçıların Feryadı

Pandemi süreci birçok kişi, kurum ve kuruluşu az veya çok mağdur etmiştir.

Emlakçılar da bu süreçte en çok mağdur olan kesimlerin başında gelir.

Birçok işletmelere devlet tarafında pandemi yardımı yapılırken Emlakçılar ihmal edilmiş daha da mağdur edilmişlerdir.

Diyarbakır Emlakcilar Derneği başkanı sn. Mustafa KOÇ'u ziyaret ettim. " Bir dokundum bin ah işitim".

Sorunlarını, talep ve beklentilerini anlattığında hayretler içinde kaldım.

Sn. KOÇ: "Dertler bir değil ki hangisini anlatayım?" Diyerek söze şöyle başladı; "Pandemi sürecinde iş yerlerinin kapandığını, kiralarını ve vergilerini ödeyemediklerini, birçok işletmeye pandemin yardımı yapıldığı halde kendilerine yârdim edilmediğini, durumu CİMER, TESK, Ticaret Bakanlığı, Diyarbakır Esnaf Sanatkârlar Birliği (DESOB) bildirdiğini cevap alamadıklarını" belirtti.

Yine sn. KOÇ devamla:

"Emlakçılık danışmanlığının uzmanlık isteyen, beli eğitimden geçip, tecrübeden sonra belge alınarak yapılması gereken bir meslek olduğunu" belirterek "belge verme yetkisini alan bir kaç firmanın gerekli eğitimi vermeden ücret karşılığı belgeyi veriyorlar bu da doğru değildir."

Nisa suresi 58 ayet:"Allah size, mutlaka emanetleri (işleri) ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder."

Sorunlarını anlatmaya devam eden sn. Koç "Kapıcıların, site yönetiminin, Bina güvenlik kulübelerinin, bakkalların ve benzerlerinin korsan emlakçılık yaptıklarını, yasal emlakçı olmalarına rağmen müşteriye evi gösterme konusunda kendilerine engeller çıkardıklarını ve mağdur edildiğini" belirti.

Gerçekten işini düzgün yapan, işin yasal boyutunu iyi bilen, eğitimli, vergisini ödeyen resmi emlakçılarla korsan emlakçıları bir tutmak haksızlığın birinci nedenidir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "İşi ehli olmayana tevdi edildiği (verildiği) zaman, kıyameti bekle." (Buhari)

KOÇ: "Vatandaşın avantadan para kazandığımızı düşünürler. Oysa alıcı ve satıcı arasında köprü görevini yaptıklarını, kefil durumunda olduklarını, mağduriyet ve dolandırıcılığı önlemede çok etkili olduklarıdır."

Emlak sektörüne bakıldığında, satış işlemi ve sonrası birçok mağduriyetlerin oluştuğunu, bir evin bazen bir kaç kişiye satıldığı, elektrik, su, doğalgaz ve benzeri konularda bazen sıkıntılar yaşandığıdır.

Oysa güvenilir yani resmi emlakçının bunu yani dolandırıcılığı minimize ettiği de bir gerçektir.

Sn. KOÇ temenni ve beklentilerini: "Devletin birçok kuruluşa verdiği desteği kendilerine de vermesini, emlakçı kimliği olanlara müşteriye ev göstermede, site yönetim ve görevlisinin zorluklar çıkarmamasını ve işin ehli olanların bu işi belli eğitimden sonra yapılmasına izin verilmesini" belirtti.

Dilek ve temennilere bizde katılıyoruz.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR