Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Miraç Olayı

Miraç Olayı

İsra ve Miraç olayı Kur'an ve hadis ile sabit olup; iki aşamadan oluşan mucizevi bir olaydır.

Miraç olayının birinci aşaması olan İsra ligatta gece yürüyüşüne; Miraç ise yükseğe çıkmak ve merdiven manasına gelir.

Peygamber sallallahu aleyhi ve Sellem in Mescidi Harem'den Mescidi Aksaya Burak denilen binti ile götürülmesi olayına İsra; oradan da Refref isimli araç ile Beytü -l Makdisten den Sidretül Muntehaya yükselmesine ve Allah huzuruna gitmesine de Miraç denir.

Bediüzzaman İsra ve Miraç olayını "imanı" bir mesele olduğunu belirterek;

"Bir Sultan'ın iki çeşit mükâlemesi, iki tarzda hitabı vardır. Birisi; âdi bir raiyet ile cüz'î bir iş için, hususî bir hâcete dair, has bir telefonla konuşmaktır. Diğeri; saltanat-ı uzma unvanıyla ve hilafet-i kübra namıyla ve hâkimiyet-i âmme haysiyetiyle evamirini etrafa neşir ve teşhir maksadıyla bir elçisiyle veya büyük bir memuruyla konuşmaktır ve haşmetini izhar eden ulvî bir fermanla mükâlemedir. (Sözler - 133)

Kur'an'da birinci merhalesi olan İsra olayı yine İsra suresinin 1 ayetinde ikinci merhalesi olan Miraç olayı ise Necm süresi 7-18 ayetlerinde anlatmaktadır.

Değişik rivayetler olsa da en meşhur rivayete göre Miraç olayı hicretten bir buçuk sene evvel Recep Ayının 27 inci gecesi amcasının kızının evinde gece uyurken gerçekleşmiştir.

Bu seneki Miraç 06. 02. 2024 yılı Salı akşamı gerçekleşmiştir.

Amcası Ebu talib'in kızı ümmü Han'ı Fahita hatun Miraç olayı şöyle anlatır: Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yatsı namazını kendileriyle birlikte Mekke'de kıldıktan sonra Beytülmakdis'e gidip orada namaz kıldığını sabah namazı önce tekrar Mekke'ye döndüğünü ona anlattığını söyledi .(ibni Hişam ve ibnü sa'd)

Ümmühan'ı Fahita bu olayı kimseye anlatmamasını istemesine rağmen O (sas) yine de anlatmıştır.

Olayı duyan Ebu Cehil fırsat bu fırsat diyerek Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selleme "bana anlattıklarını kureyş'e de anlatabilir misin deyince "evet" cevabını almıştır.

Ebu Cehil aralarında Kudüs' görenlerin olduğu büyük bir halk kitlesini toplamış ve "bize Kudüs'u tarif et?

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve Sellem:

"Onların yalanlamaları ve sorularından çok sıkıldım hatta o ana kadar öyle bir sıkıntı hiç çekmemiştim. Yolculuk esnasında heyecandan etrafıma bakmamıştım. Bana sorular sorulunca cenab-ı hak birden Beytü'l-Makdis'i bana gösterdi. Sorulan bütün sorulara cevap verdim..."

Miraç gecesinde Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ümmetine 3 hediye getirmiştir.

1-Allah'a ortak koşmadan ölenlerin af edileceği,

2- Günde beş vakit namazı ve

3-Bakara süresinin son iki ayeti. (Müslim, Tirmizi, Nesei, Suyuti)

Bu gecede yapılması gereken ibadetleri de Selma'i Fars'iden rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve Sellem söyle buyurmuş:

"Recep ayında bir gün ve gece vardır ki recep'in 27 gecesidir kim onu oruç tutar ve gece ibadetle geçirirse 100 sene ibadet yapmış olur." (Beyhekim şuabu'l-Sıyam)

Miraç olayı bir hakikattir.

İmanı bir meseledir.

Hepinizin Miraç kandili mübarek olsun.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR