Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

İklim krizinin kurbanları olarak çocuk evlilikleri

İklim krizinin kurbanları olarak çocuk evlilikleri

Doğadan topladığı taşlardan figüratif heykeller yapan Heykeltraş Bestami Eği çalışmalarında son dönemlerde gündem olan küresel iklim krizine dikkat çekiyor. Öyle ki geçmişte iklim krizi denince birçok insanın fazla dikkatini çekmiyordu. Yakından ilgilendikleri bir konu değildi. Ancak etkilerini hissetmeye başlayınca durumun ne kadar hayati olduğu bir ölçüde de olsa anlaşılmaya başlanıyor. Özellikle bu yaz bizi yakıp kavuran sıcak hava dalgaları ve normal mevsiminde görülmeyen aşırı yağışların yarattığı sel felaketleri ve kuraklık gibi sorunlar yaşanmaya başlayınca durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılır oldu.

Küresel iklim krizinin sadece kuraklık, aşırı yağışların getirdiği sel gibi afetlerle sınırlı kalmıyor. Bu tür felaketler yaşandıktan sonra sosyal ve toplumsal yapıda da farklı etkiler yaratmaktadır. Çok karmaşık olan bu etkiler felaketlerin üzerinden bir zaman geçtikten sonra sosyal yapıda da etkileri görülüyor. Birçok araştırmalarda bu dikkat çekiliyor.

Krizin getirdiği diğer bir felaket ise göç olgusudur. Yaşam alanlarını terk ederek başka yerlere göç etme durumunda kalan aileler yeni yerleşim alanlarında karşılaştıkları değişim ve zor koşullar; aile ve toplum yapısında da değişimler yol açıyor.

Özellikle tarıma dayalı olarak yaşamlarını sürdüren kesimler böylesi kriz anlarında en fazla etkilenen kesimler oluyor. Çünkü tarımsal faaliyetlerden elde edilen verimin düşüklüğü, aileler için ciddi bir ekonomik sorun olmaya başlıyor. Geliri azalan aile yaşadığı sıkıntıları hafifletmek için yük olarak gördüğü özellikle kız çocuklarını erken yaşlarda evlendirerek evin giderini azaltma yoluna gitmektedir.

Göçün getirdiği ekonomik çöküntü kız çocuk- larının aileye getirdiği gıda tüketiminden, eğitim giderleri, sağlık harcamalarına, barınma olanaklarına kadar bir dizi masraftan kurtulmak için kız çocuklarını evlendirerek ekonomik yükü bir yerde başka aileye aktarma olarak da görülmektedir.

İklim değişikliği ve doğal afetler ve kuraklık gibi felaketlerden sonra genellikle dezavantajlı durumda olan aileler için gelecek güvensiz ve belirsiz oluyor. Bu belirsizlik de bir biçimde aileler üzerinde sosyal ve psikolojik etkileri oluyor.

Heykeltraş Bestami Eği de çalışmalarında bu duruma dikkat çekiyor ve küresel iklim krizinin yarattığı birçok olumsuzluğun yanında toplumsal bir sorun olan çocuk yaşta evlendirilmeleri gibi bir olayı da nasıl tetiklediğini göstermek istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR