Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Mevlid Kandili

Mevlid Kandili

Hazreti İbrahim'in duası, Hz İsa'nın müjdesi ve dedesi Abdülmuttalip ile annesi Amine'nin rüyası olan Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin doğumuna kutlu doğum denilir.
571 yılının rebiülevvel ayının 12 gecesinde Mekke'de dünyaya gelmiş ve 07.10.2022 Cuma gününe denk gelmektedir.
Ana rahminde 6 aylık iken babası Medine'ye gittiğinde orada ölmüş dolayısıyla yetim olarak dünyaya teşrif etmiştir.
Nasebi; Babası Abdullah, dedesi Abdülmuttalip olup Mekke'nin soylu ailesi Haşim oğullarından idi.
Annesi Veheb kızı Amine de Zühre oğullarından idi. İki aile de uzaktan akraba idiler.
O doğduğu gece İran'da Kısra'nın saraylarında bazı sütunlar yıkılmış, mecusilerin tapmakta oldukları ateşleri, sönmüş Sava'daki göl kurmuştur...
Dedesi ona Muhammed ismini koymuş, sebebi sorulduğunda: " umarım ki onu gökte hak, yerde halk pek çok methedip övecektir." diye cevap vermiştir.
Saad yurdunda Halime'ye süt evladı olarak verilmiş, Abdullah ve Şeyma ile süt kardeşi olmuştur.
611 yılında 40 yaşındayken Hira mağarasında Cebrail onu ziyaret etmiş Kur'an'ın ilk nüzul olan ayetleri İkra suresinin ilk 5 ayetini ona öğretmiş ve peygamber olarak görevlendirildiğini ona tebliğ etmiştir.
Ehli imanın gönlünde taht kuran, her kesim insanın saygısını kazanan, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in dünyaya teşrifini sevinçle karşılamak Mevlid kandilini kutlamak dinen hükmü nedir?
Peygamberimiz sallallahu Aleyhi ve Sellemin zamanında, sahabeler, tabiin ve tebutabiin dönemlerinde mevlit Kandili diye bir kandil kutlanmamıştır.
Yine akaid ve ibadet mezheplerinin hiçbirisinde de Mevlid Kandili diye bir ibadet veya kutlama hüküm yoktur.
Ancak İ'ânetuttalibin (C3,s364)kitabında Sahavi den nakille peygamberimizden 3 asır sonra Mevlid Kandili icat edildiğini kayıt etmektedir.
Yine ibni Cezviye göre de hicri takvimine göre 7 asır sonra Erbil meliki el Muzaffer Ebu Sait tarafından icat edildiği kaydı vardır.
15 yüzyılda "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş vesilesi) adlı manzumeyi Süleyman Çelebi Türkçe olarak yazmış daha sonra kısaltılarak "Mevlid" olmuştur. Onu da Bursalı Sekban adlı bir müzisyen tarafından bestelemiştir.
Kürtçe Arnavutça Zazaca değişik dillerde mevlütler de vardır.
Osmanlı'da 1588 yılında Ayasofya camisi'nde ilk mevlit protokol ile kutlanmıştır.
Ustad bedü-üzzman:
"Mevlid-i Nebevi ile Mi'raciyenin okunması, gayet Nafi ve güzel adettir ve müstahsan bir adeti islamiyedir. Belki hayatı içtimaiye-i islamiyenin gayet Latif ve parlak ve tatlı bir medarı sohbetidir. Belki hakaik-i imaniyenin ihtarı için en hoş ve şirin bir derstir. Belki imanın envarını ve muhabbetullah ve aşkı Nebeviyi göstermeye ve tahrike en muhayyic müessir bir vasıtadır." (Mektubat 10)
Kutlu doğum kutlamaları ibadet midir?
Yada alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed sallallhu aleyhi vesellemi diğer zamanlardan daha fazla hatırlamak, anlatmak, anlamak, tanımak, tanıtmak için bir fırsat mıdır?
Bir ibadet olmadığı gerçeği tartışma konusu dahi olmadığıdır.
Kutlamanın Bida mı değil mi?
Bida ise; Bida-ü hasene mi ve ya bida-ü seyie mi? Konusuna gelince;
İbni Hacei'l-Askalani, "Mevlidin hükmü nedir?" sorusuna: "Mevild işi bidattır. Bunu selef-i salihinden hiç bir kimse yapmamıştır. Hicretten üç asır sonra meydana gelmiştir. Bununla beraber mevlid işinin iyi tarafları vardır. İyi tarafların yapılırsa bidatı hasene sayılır, yoksa bidati seyiedir."
....
Bin yıldan fazladır günümüze kadar kutlanan Mevlid kandili bida olduğu konusu doğru olandır.
"faydanın cemmi, zararın defi" söz konusu olduğunda yararlı ve faydalı olanları yapmak da doğru olandır.
Yine Peygamberimizin doğumuna sevinmek ona sallat ve selam getirmek, onu daha iyi anlatmak ve sevgisini yaymak güzel olduğudur.
Geniş kitleleri bir araya toplayıp onlara ikramlarda bulunmak, çocukları ve yetimleri sevindirmek iyi olduğu kanaatindeyim.
Yeter ki işin içine siyaset ve menfaat karışmasın. İsraf ve haram işlenmesin.
Esselatu vesselamu aleyke ya Resulallah. Esselatu vesselamu aleyke ya Habibi Allah Essalatu vesselamu aleyke ya eminel vehyillah.
DUA VE SELAM İLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR