Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Tarım Ülkesiyken Mutluyduk

Tarım Ülkesiyken Mutluyduk

Eskiden tarım ülkesiydik mutluyduk. Ne zaman ki tarım ülkesi olmadan uzaklaşmaya başladık mutluluğumuz da kaybolmaya başladı.

Tarımda en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen ülkeler arasındaydık. Zamanla bu durumdan uzaklaşılmaya başlanıldı. Şimdi neredeyse daha önce üretilen birçok tarımsal ve hayvansal ürün dışarıdan getirtilmeye yani ithal edilmeye başlandı.

Önceden patatesi soğanı çuvalla alırdık. Daha kış gelmeden peynir siparişlerini yazdan verir, aylarca yetecek peynir evde kilerlerde ya da soğuk hava depolarında yerini alırdı. Meyve ve sebzeler alırken hem yemelik hem de kurutmalıklar hesap edilerek kasalarla eve girerdi.

Ne zamanki tarım toplumundan uzaklaştık ya da uzaklaşılmak zorunda kalındı bu sefer daha önce kasalarla, çuvallarla aldıklarımızı kiloyla, taneyle hatta kaç tane bile aldığımızı hatırlayamadığımız kavun ve karpuzu markette pazarda dilimle almaya başladık. Kırmızı etin yanına Hele yokluk ve yoksulluk içinde yaşamını devam ettirmek zorunda kalanların kırmızı etin yanına bile yaklaşamıyorlar. Belki çoğunu tadını bile unuttu ve sadece kasaplarda ya da marketlerin reyonlarında görüp yanına yaklaşmaya korkarak yaklaşıyorlar. Evlerine tavuk bile alama durumda olanlar bazen sakatat ya da tavuk kanadı alabiliyorlar. Hâlbuki eskiden tavuk kanatlarını sokakta ya da evde besledikleri hayvanlara verirlerdi.

Kendine yeten, tarımsal ve hayvansal ihtiyaçlarını karşılayan, piyasada ucuza bulduğumuz birçok tüketim maddesini artık ya alamadığımız ya da sınırlı alabildiğimiz bir duruma nasıl geldik. İnsanlarımız üretimden neden koptu. Üreticimiz toprağa küstü, toprak da verimli olmaktan çıktı. Bu konularda birçok ekonomistin araştırmaları ve değerlendirmeleri uzun yıllardır basında yer aldı.

Üretirken üretemez hale gelmenin, kendine yeterliyken dışarıdan getirtmenin sonuçlarını şimdi elimiz ve cebimiz yanarken yaşıyoruz. Daha önce piyasada bolca bulanan ve çok rahat olarak alıp tükettiğimiz birçok gıdanın neredeyse tadını ve adını unutur olduk. Tarımda izlenen politikalar sonucu yaşanan üretim yetersizliği şimdi hepimizi ciddi bir gıda enflasyonuyla karşı karşıya bıraktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR