Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Yeni asgari ücretle hayatımız ne kadar iyileşecek?

Yeni asgari ücretle hayatımız ne kadar iyileşecek?

Yeni asgari ücretler belirlendi. Çalışanların büyük kısmının asgari ücretli olduğu için yeni asgari ücretin ne olacağının beklentisi sona erdi. Asgari ücret yeni ayarlamayla 17 bin 2 TL. Oldu. Bu ücret artışı çok kimseyi rahatlatmadı. Çünkü ev kiralarının neredeyse asgari ücrete yakın olduğu piyasa koşullarında, ev kirası dışında diğer fatura ve masrafların nasıl karşılanacak kaygısı devam ediyor.

Medyaya ve çevremize bakıyoruz fazla sevineni göremiyoruz. Hatta medyaya yansıdığı kadarıyla asgari ücretlere gelen zammın üzerinden daha 24 saat geçmeden piyasalarda bazı alışveriş merkezlerinin, harekete geçtiğini yani zam mesaisi yaparak fiyat ayarlamasına gittiğini öğreniyoruz.

Asgari ücretlinin yani açlık sınırında yaşayanların; asgari ücrete yapılacak artışın bir süre de olsa bazı ekonomik sorunlarını hafifleteceği beklentisi vardı. Fakat yeni ücret artışının üzerinden daha gün bile geçmeden, yeni ücretler çalışanın cebine girmeden, piyasanın tüketim mallarında fiyat ayarlamalarına gitmeleri, zam mesaisi yapmaları, asgari ücretlinin bu beklentilerini de suya düşürecektir.

Piyasadaki fiyat artışları durdurulamadığı, kontrol altına alınmadığı müddetçe asgari ücrete yapılacak zammın hiçbir anlamı ve karşılığı olmayacaktır. Çünkü asgari yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeye çalışanlar için değişen sadece rakamlar olacaktır.

Enflasyon geriye çekilmediği, cepteki paranın alım gücü yükselmediği, piyasa kontrol edilemediği sürece değişen sadece rakamlar olacaktır.

Zaten birçok ekonomist de çeşitli uyarılar da bulunmaktadır. Asgari ücrete yapılan zammın yaratacağı iyimser havanın ancak birkaç ay kadar gideceğini, zamlarla bu hava ve beklentinin kısa sürede eriyeceğini söylemektedirler.

Piyasa ne kadar kontrol altına alınır? Şimdiye kadar yaşadıklarımızdan piyasanın kontrolsüz olarak, kendi çıkarlarına göre işlediği için fazla iyimser olma ihtimalini bırakmıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR