NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP-Elçi-demokrasi ve rant kavgası!

CHP-Elçi-demokrasi ve rant kavgası!

Sadece Ankara-Diyarbakır’da değil, ülke genelinde en çok konuşulan, gündeme damgasını vuran isim Türkan Elçi oldu, olumlu tepkilerin yanı sıra olumsuz tepkiler de aldı. Bu tür durumlar her dönem olur. Tepkiler ilk etapta kişisel olabileceği gibi, toplumsal olarak da yansıyabiliyor. Süreç içerisinde su mecrasını buluyor.
Siyasette var olma isteğinin amaç ve araçları konusunu karşılıklı konuşmak, analiz etmek, netleşmek ve tartışmak lazım.
Demokrasi mücadelesi amaçlar arasında ise, siyaset kurumunun araç olarak kullanılmasından daha doğal bir şey olamaz. Kötü olan; Siyaset kurumunun dönemsel olarak rant ve çıkar amaçlı aracı kurum olarak hedeflenerek kullanılmasıdır.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Türkan hanımın siyaset tercihi rant amaçlı değil, demokrasi mücadelesi amaçlıdır. Hafta sonu yazımda da zikretmiştim, kaldı ki 2018 seçimlerinde de teklif almış kabul etmemişti, şimdi kabul etti.
Tercihin nedenleri net ise, mücadele kulvarında nasıl buluşulması gerektiğinin hesaplarını yapmakta yarar var. Türkan elçi, aday olur, ardından seçilirse, (Kayda değer bir hata yapmadığı sürece) şu an kendisine yönelik olumsuz tepkiler büyük oranda olumluya dönüşür. Girdiği kulvarda yapacağı işler önem kazanır.
Bu döneme ait siyasetin kullanma kılavuzunu açalım, CHP’ye Milletvekili adayı olmak için başvuru yapanların analizini yapalım.
1-Türkan Hanım gibi teklif götürülen isimlerin olduğunu görüyoruz.
2-Kendiliğinden gelip başvuranlar var.
3-Partinin herhangi bir yetkilisi ile görüşüp, bunu ‘söz’ olarak algılayıp başvuru yapanlar var.
4-Milletvekili başvurusu yaparken üye olanlar var.
5-Yıllardır şansını deneyen parti emekçileri var.
6-Mevcut Milletvekilleri var.
7-Çok sayıda olmasa da AK Parti döneminde bürokratlık yapanlar var.
8-Bir kısmı eski, büyük kısmı da yeni olmak üzere ‘batan gemiyi’ terk edenler var.
Böyle olunca başvuru sayısı da doğal olarak patlama yaptı. Bugün son gün, ancak talep olduğu için, başvuru süresi bir iki gün daha uzatılabilir. Başvuru sayısının 3 bin civarında olması bekleniyormuş.
Demokrasi amaçlı nitelikli başvuruları tenzih ederek söze devam edeyim. AK Partinin rant siyasetinin tanıkları olan 20 yıllık bir nesil, yaşam biçiminin böyle şekillendiğine inanıyor. İktidar-Parti zengini mantığının tanıkları böyle inandı, böyle şekillendi, CHP’ye yönelim yüzde elli oranında bu nedenle.
Halkın gücü ve iradesiyle kazanılan iktidar erkinin kullanım şeklinin, halkın yararına kullanılması gerektiğinin hesabını yapmayan güruhların son limanı şimdilik Cumhuriyet Halk Partisi. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisinin teşkilat ve tabanlarının görevi bitmiyor, seçimden sonrada devam edecek. Demokrasi mücadelesi vermek üzere gelenlerle rant mücadelesi verenleri birbirinden ayırarak, demokrasi, hak, hukuk, adalet eksenli siyaset zeminine katkıda bulunmak adına bir mücadele dönemi başlayacak.
Devlet erkini teslim ettiğimiz iktidarların, bu erki zaafa uğratmasına izin vermemek gerekiyor. Çok uzağa gitmeye gerek yok, örneği başucumuzda kitap gibi duruyor, çevirip çevirip okuyalım, dersimizi de iyi çalışalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR