Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

KADINLAR MUHTARLIKLAR İÇİN DE İDDİALI OLMALIDIRLAR

KADINLAR MUHTARLIKLAR İÇİN DE İDDİALI OLMALIDIRLAR

Yerel seçimler yaklaşıyor. Yakında sayılı günlere düşecek. Partiler adaylar konusunda son hazırlıklarını yapıyorlar. Kulisler de oldukça yoğunlaştı. Belediye başkanlıklarıyla birlikte muhtarlık seçimleri de yapılacak. Ancak bu konu henüz gündemlerde fazla bir yer işgal etmiyor. Yerel yönetimlerin temelini oluşturan muhtarlıkların sayısı hiç de küçümsenecek gibi değil. Yerel seçimlerle birlikte 50.000’in üzerinde muhtar ve onun kaç katı da azalar seçilecek.

Genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de adları geçen belediye başkan aday adaylarının çoğunluğu erkek ağırlıklı olduğu görülüyor. Kadınlar yine fazla yer bulamayacaklar. Aynı şekilde muhtarlıklarda kadın muhtar oranı da % 2-3 oranında. Kadın muhtarların en fazla olduğu yerler ise büyük kentlerde. Kadınlar yaşamın içinde daha görünür ve aktif olmaları açısından muhtarlıklar da onlar için kendilerini ifade edecekleri en iyi yönetim alanlarından biridir. Bu açıdan kadınların muhtarlık ve muhtar azalıklarına seçilmeleri için daha fazla ilgi göstermekleri gerekmektedir.

Mahallede insanların ilk elden dokunacakları, her hangi bir sorunları olduğunda ilk başvuracakları kurum muhtarlıklar oluyor. En dinamik kurum olan muhtarlıklara kadınların talebinin artması kadınların kendine olan güveninin gelişmesini ve yeteneklerinin ortaya çıkmasında önemli rol oynayacaktır. Bu açıdan en azından belediye başkanlıkları kadar önemsenmesi gerekiyor. Siyasette ve yönetim ve karar mekanizmalarında daha fazla söz hakkına sahip olmak isteyen kadınların sadece belediye başkanlıkları için değil, belediye meclis üyelikleri ve muhtarlıklar içinde erkeklerle bir yarış içinde olmaları gerekiyor. Kadınlar yönetimlerde ve sosyal yaşamın içinde söz ve kararlarda daha fazla yer alabilmeleri kendi çabalarıyla olacaktır. Yoksa erkekler kendilerine alan açarak gel biraz da siz yönetim gücü olun demeyeceklerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR