Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Netanyahu’nun açık tehdidi: Sessiz Kalın

Netanyahu’nun açık tehdidi: Sessiz Kalın

İsrail’de halkın başbakanın evinin önünde İsrail’in duyarlı halkı saldırıya uğramasına rağmen, İsrail’in sivilleri bombalamasına, savaş suçu işlemesine onay vermiyor ve Katil diye protesto ediyor.

İsrail Filistin çatışmasında ölenlerin sayısı gittikçe kabarıyor. Genelde olduğu gibi; savaşın en fazla mağduru yine savunmasız siviller oluyor. Hayatını kaybedenlerin başında da çocuklar, kadınlar ve yaşlılar geliyor. İsrail savaş suçu sayılan saldırılarını devam ettiriyor ve hastane, okul demeden bombalıyor. Artık kim ölürse ölsün diyor ve gösterilen tepkileri dikkate bile almıyor. Zaten dünyadan çok güçlü tepkiler de gelişmiyor. Yine en dikkat çekici tepki İsrail halkından geliyor. Hükümetlerinin kural kaide tanımayan eylemlerini onaylamıyor.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son açıklaması medyaya düştü. Netenyahu bu savaşa dâhil olacak hatta söz söyleyecek bütün Arap ülke liderlerini ve yönetimlerini tehdit etti. Netanyahu;”Arap liderlere söylüyorum, eğer çıkarlarınızı korumak istiyorsanız, tek bir şey yapmak zorundasınız: Sessiz kalın” dedi. Bu çok ağır tehdit karşısında Arap ülkelerinden bu ana kadar hiçbir tepki gelişmedi. Başbakan Netenyahu’nun dediği gibi seslerini çıkarmadılar.

Ama İsrail halkından savaş istemeyen. Bu savaşta kendi hükümetlerinin savaş suçu işleyen eylemlerini onaylamadığını açıkça dile getiriyor. Hatta başbakanın konutunun etrafında toplanan İsrailliler, Başbakanlarının hem istifa etmesini hem de savaşta sivillerin öldürülmelerini onaylamadıkları için katil diye slogan atıyorlar.

Şimdi insan aklına birçok soru takılıyor. Bu kadar Arap ülkesi neden bu kadar açık tehdide karşı bir tavır, tepki geliştiremiyorlar, refleksleri yokmuş gibi bir sessizliğe gömülüyorlar. İsraillilerden bile tepki gelişirken Arap ve Ortadoğu ülkeleri bu tehditler karşısında sus pus oluyorlar? Neden? Ellerini kollarını bağlayan nedir? Bu sessizlik sadece İsrail’in askeri gücünden mi kaynaklanıyor? Bence bu daha geri planda bir neden olabilir. Göstermelik demeç ve tepkilerin dışında gerçek anlamda karşı tutum ve tepkilerin gösterilememesinin altında yatan en büyük nedenlerin başında ekonomik çıkar ilişkileri gelmektedir. İktidarda bulananlar koltuklarını ve çıkar ilişkilerinin tehlikeye girmemesi için sessiz kalıyor ya da göstermelik demeçlerle kendi kamuoylarının gazını alıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR