NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Sağlık-Eğitim ve reklam!

Sağlık-Eğitim ve reklam!

Eğitim ve sağlık:

“Sağlık hakkı, uluslar arası hukukla korunan temel bir insan hakkıdır. “Sağlık hakkı”, sağlıklı bireyler ve toplum hedefine ulaşabilmek için gerekli tesislere ve şartlara ulaşma, bunları kullanma hakkıdır. “Sağlık hakkı”, diğer insan haklarında söz konusu olduğu gibi, hükümetlere sorumluluk yükler.

Eğitim hakkı da öyle. Temel insan hakkıdır, uluslar arası hukukla korunan, aynı şekilde hükümetlere, devletlere sorumluluk yükleyen, bireyler adına korunması gereken bir haktır.

Nereden geldim bu konuya derseniz, haklısınız; bu kadar haksızlık, hukuksuzluk arasında durup dururken nereden çıktı diyenler olabileceği gibi, yok, her koşulda, her zaman her yerde gündem olması gereken temel konulardır, iyi olmuş diyenlerde vardır mutlaka.

Sağlık bakanının, ‘Sağlıkta reklama son’ verileceği yönünde resmi gazetede yayınlanan karar duyurusu üzerine yazayım dedim.

Daha önce de gündeme getirmiştim.

Otobüslerde, billboardlarda boy, boy doktor ve hastane reklamlarının çirkinliğine değinmiştim. Aynı şekilde Eğitim alanında da aynı çirkinliklerin yansıdığını yazmıştım. Hala da devam ediyor.

Moda dergisinden fırlamış boy, boy doktor fotoğrafları, eğitim kurumlarının fotoğrafları, öğretmenleri öne çıkaran fotoğraflar, okul kazanan öğrencilerin fotoğraflarının yansıdığı anları, zamanları hepimiz biliyoruz.

Eğitim ve Sağlık; İki temel insan hakkı olan Eğitimi ve sağlığı pazarlayan bir ülke olmak ne kadar çirkin değil mi?

İnsan sağlığı ve geleceği ile ilgili iki alanın da ticari alan olarak kullanılmasının doğal bir durum olduğunu bize kabul ettiren yönetim anlayışı da yapılan yanlışı görüyor sanırım.

Sağlık bakanının reklam konusunda resmi gazetede yayınlanan kararı sosyal medya hesabından duyurmuş olmasını anlamlı buluyorum, ancak, uygulamanın nasıl olacağını da elbette ki takip edeceğiz. Bununla birlikte parası olmayan yurttaşlarında sağlık hizmetlerinden eşit yurttaşlık hakkını kullanarak faydalanmasının da önünün açılmasını temenni ediyorum.

Eğitim yılı başlamadan bir hamle de Milli Eğitim Bakanından bekliyoruz. Hem eğitim alanındaki reklam meselesi için hem de paralı eğitimin devam etmesi halinde eğitimsiz insan sayısının çoğalacağı mantığı çerçevesinde alınacak ve alınması gereken tedbirler nelerdir? Bunları bir görelim.

Bunlar lütuf değil aslında.

Yurttaşlarımızın yurttaş olma hakkından kaynaklı bir süredir ortada görünmeyen haklarının iadesidir. Bakanlar, icraatları ile sosyal devlet olmanın gereğine işaret edecekler, o kadar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR