NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

BDP ve oy oranı

BDP ve oy oranı

Yapılmış bütün seçimlerin ardından yoğun tartışmalar olur. Entelektüel, aydın kesimin dışında halk neyi tartışıyor ona bakmak lazım, çünkü en doğru algı orada. Yerel seçimlerin hemen sonrasında bulunduğumuz her ortamda özellikle BDP’nin oy oranında düşüş olduğu konuşuluyor. Yüzde oranlarına bakıp bir önceki seçimlerle kıyas yaptığımızda, yeni belediyeler kazanılmış olmasına rağmen böyle bir tablo var.

Özellikle BDP’nin etkinliğinin olduğu Kürt illerinde ortaya çıkan bu tablo doğal olarak tartışılıyor. AK Partinin oylarına baktığımızda; kendini koruduğu gibi küçükte olsa yüzde artışları var. Bölgede BDP’ye alternatif parti konumunu sürdürüyor AKP. Aynen de bu minvalde konuşup tartışıyoruz, neden böyle diye?

Sadece biz tartışmıyoruz, genelde ciddi bir tartışma konusu çünkü BDP-HDP Blok’u hesaplanıyordu, yüzde 10 olmasa bile yakın bir rakam olacağı konusunda bir umut hatta bir gayret vardı. Abdullah Öcalan’da gönderdiği mesajında ‘Yüzde 10 barajı aşılırsa eliniz güçlenir’ demişti.

Böyle bir rakam ortaya çıkmadı, şimdi Kürtler kendi aralarında bunu konuşuyor, tartışıyor ve cevap arıyor. Doğrusu bende aşılmasa bile yakın bir banda doğru yükseleceği kanaatindeydim.

Misyonun belediyelerde dördüncü dönemi başlıyor, doğal olarak bazı kesimlerde hizmet, bir kesimde aday dayatması, bazı çevrelerde azda olsa ranta bulaşmışlık konusu, ‘oy oranı ile bağlantılı mı, değil mi’ sorusuyla birlikte gündem oluyor. Bu tartışmaların aktörleri de büyük oranda BDP’ye oy verenler. Gönül verdikleri misyonun daha fazla umut vermesi gerektiği yönünde bir görüş hâkim bu kesime. Biraz da ‘Gözünüzü açın’ gibi bir uyarı yapılmış diye bir algı oluşuyor bende.

Gönül bağı ile umudu arasında köprü kuran BDP’ye yakın Kürtler, bütün olanlara rağmen çözüm sürecindeki rolünü devam ettirmesi için AK Parti’ye bu seçimde de bir miktar oy vermiş gibi görünüyor. Çünkü diğer partilere hala bir güven yok.  ‘AK Parti giderse çözüm süreci biter’ gibi bir algının hâkimiyetinden kaynaklı bir denge oluşmuş oy oranlarında. Seçmeni BDP’yi öldürmemiş ancak güldürmemişte.

Türkiye’nin genelinden oy almak isteyen BDP-HDP Blok’u neden yüzde 10 bandına yaklaşamadı? Bence bir taraftan birlikte yaşam algısı üzerinden yürütülen seçim çalışması ve söylemler diğer yandan ‘özerklik’ söylemleri birbiriyle örtüşmedi. Seçmen, BDP-HDP blok’unun cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sürecinde kendini gözden geçirmesini istiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR