Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Futbolda şiddet cezasız kalmamalı

Futbolda şiddet cezasız kalmamalı

Futbol en yaygın spor dalı olmasına rağmen en fazla şiddet olayları futbol karşılaşmalarında yaşanmaktadır. Sporda centilmenlik kuralları her zaman geçerli olması gerekirken özellikle futbol karşılaşmalarında bu centilmenlik kuralları ihlal edilerek şiddete başvurulmaktadır. Spor müsabakaları sadece bir kim kazanacak kim kaybedecek yarışması değil aynı zamanda bir centilmenlik yarışmasıdır. Birbirlerine farklı bakışlar ve yargılar centilmenliğin hiçe sayılmasına neden olmaktadır.

Futbolda şiddet son zamanlarda medya sayfalarına da yansıdığı gibi daha sık yaşanmaktadır. Özellikle Diyarbakır takımlarının rakip salarındaki karşılaşmalarında futbolcuları ve seyircileri şiddete maruz kalmaktadır. Bazı takımların sahalarındaki karşılaşmalarda yaşanan şiddet olayları neredeyse süreğen hale geliyor. Yaşanan şiddet olaylarında asla tasvip edilmemesi gereken, sorununun daha da sıkıntılı olanı oyuncuların da bu şiddet sarmalı içinde yer almalarıdır. Seyircilerini sakinleştirmesi gereken oyuncuların bizzat kendilerinin şiddet ve saldırı içinde olmaları tribünleri de daha fazla galeyana getirmektedir. Bazen bu saldırılar sadece rakip oyunculara değil hakemlere de yapılarak sahalarda istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sahalarda yaşanan şiddet ve linçe varan olayların sonuçları takımların taraftarlarında ve temsil ettikleri şehirlerde de öfke birikimine neden olmaktadır.

Şiddetten çok çekmiş bir coğrafya olarak şiddet uygulayan takımlara gereken cezai müeyyideler uygulanmalıdır. Özellikle son Diyarbakır Bursa futbol karşılaşmasında sadece seyirciler değil bizzat futbolcularda Diyarbakır Spor oyuncularına saldırmıştır. Buna karşın futbol federasyonu gereken cezayı uygulamalıdır. Diyarbakır’a gelen futbolculara elinden geldiğince misafirperver davranan, onları en iyi şekilde ağırlayan ama kendisinin rakip sahalarda şiddete maruz kalması cezasız kalmamalıdır.

Toplumsal hassasiyetlerimiz çok fazla, her türlü provokasyonlara da zemin sunmaktadır. Sporda şiddetin tırmanması 1967 yılında yaşanan Sivas-Kayseri futbol maçında yaşananların göz ardı edilmemesi gerekir. Kayseri stadyum faciası olarak yaşanan olayların sonuçları yıllarca sürmüş ve iki komşu kent birbirine karşı düşmanlaşmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR