NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

UNESCO’YA ADAYLIK VE DİYARBAKIR SURLARI

UNESCO’YA ADAYLIK VE DİYARBAKIR SURLARI

Uzun soluklu ve özverili bir çalışmanın sonuçları kendini göstermeye başladı. Diyarbakır valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Surların UNESCO’ya adaylığı konusunda ciddi bir süreç yürüttü. Yapılan başvuru, ardından sürdürülen müzakereler sonucu adaylık süreci ciddi bir ivme kazandı. Tabi ki bu ivmenin sürdürülebilir olmasını sağlamak gerekiyor, beklemekle olmuyor.

Diyarbakır surlarının UNESCO’ya adaylığı konusunda çalışma başlatan kurumların Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da destek alma çabalarının yarattığı sinerji toplumda da ciddi bir algı yarattı. UNESCO’ya adaylığın surları koruma altına alacağı gerçeğinin yanı sıra turizmin gelişmesine sunacağı katkıların ne olacağının farkında olan kent bileşenleri çalışmalarını daha da sıklaştırdı.

Adaylığa adım adım yaklaşılıyor. Durumu sürekli diri tutmak bu adımları daha da yakınlaştıracaktır. UNESCO’ya adaylık sürecinin yürütücüleri de bunun bilincinde, başlattıkları işi savsaklamadan sürecin etrafını kuşatarak hedefe kilitlenmiş durumda. UNESCO’ya adaylık kesinleştikten sonra Diyarbakır turizm pastasından hak ettiği pastayı alacak konumu da yakalamış olacak.

Bugün, yürütülen sürece son derece büyük katkı sunacak bir etkinlik var Diyarbakır’da. ‘UNESCO’ya adaylık sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları’ konulu bir panel düzenlendi. Hilton Garden Inn Hotel’deki panele konularında uzman çok sayıda gazeteci ve uzman davet edildi. UNESCO’ya adaylık konusunu tartışacak, görüş alışverişinde bulunacaklar.

En önemli Hedefte Diyarbakır’ı bu çalışmalarla dünya gündemine taşımak. UNESCO’ya adaylık sürecinin yürütücülerinden DİSİAD Başkanı Burç Baysal, kent dinamiklerinin adaylık konusunda verdiği desteğin daha da katlanarak devreye girmesi gerektiğini, ciddi bir kenetlenme olduğu takdirde çalışmalarının kısa sürede sonuca ulaşacağını aktarıyor bizlere. Hevsel bahçeleriyle de bütünlük arz eden UNESCO adaylığının önemini kavrayıp, katkılarımızı yoğunlaştırmalıyız. Hevsel’i de kapsama alanına alacak olan adaylığı bu nedenle önemsememiz gerekiyor ki, tartışma konusu olan Hevsel’i bu yolla kurtarıp, onun üzerinden rant hesapları yapanların önünü kesebilelim.

Sivil inisiyatif ve sivil direnişin kendini ciddi bir şekilde hissettirdiği bu dönemde kentin değerlerinin korunması için verilen/verilecek olan mücadele hak ettiği mecrada mutlaka kendi yolunu bulacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR