Ercan Çağlayan

Ercan Çağlayan

Gündem, toplumsal hafıza ve ekonomi

Gündem, toplumsal hafıza ve ekonomi

Türkiye’de gündem çok hızlı değişiyor ve uzaktan kumandayla değiştiriliyor. Bundan yıllar öncesinde değişen gündeme çok çabuk adapte oluyorduk. Gece bir olay mı oldu, sabah 7’den 70’e herkesin dilinden düşmezdi. Mahallelinin bakkalından, kasabına, kasabından doktoruna herkes 5N 1K’cı kesilirdi. Olayın aslı faslı araştırılırdı. Etkisi günler, haftalar ve hatta aylar boyunca sürerdi.

İnsanlar, şimdilerde ise, bir yelken balığı gibi dinamik bir biçimde akıp giden gündemin aksine, ekonomi, işsizlik, geçim derdi gibi durağan gündemin keşmekeşi içerisindeki yaşam mücadelesiyle uğraşıyor. Öncesinde günü, saati, dakikası bilinen haber bültenleri açılmaz oldu. Karşılaşılan olaylara, kazalara karşı beyin lobları tepki vermiyor artık. Toplumsal hafızamız ekonomik gündeme mağlup oldu. Suni gündem yaratıcılarınplanları da eskisi gibi işlemiyor artık. Halkın nezdinde tek durağan gündem, varsa yoksa ekonomi... Fakat, ne yazık ki ülkemizde ekonomi gündemi dışında her şey gündem konusu olabiliyor. Sosyal adaletsizlik, geçim sıkıntısı, yoksulluk gibi kavramlar gündem konusu olmamak için filtrelenmiş adeta. Biroyuncunun saç rengi, çocuğuna süt alamayan bir babadan daha çok gündemde. Bir şarkıcının tutuklanması yoksulluktan intihar eden bir üniversite gencinden daha çok konuşuluyor.

Halk yoksullaştı(rıldı). Kirasını, faturasını, gıdasını düşünmekten saçlarına aklar düştü. Ekonomik buhranı, evde, iş yerinde, çarşıda, pazarda, sokakta iliklerine kadar yaşıyor. Gündem olması gereken yerde gündem dışı tutuluyor. Geçim sıkıntısından ötürü Rize’de bezduk, darlanduk, yanduk! diyen halk, Diyarbakır’da Bezdıx,darlandıx,yandıx diyor. Bu feryatları gündemine alan yok. Bu feryatları gündemine almayanı, halk da önümüzdeki seçimde gündemine almayacağından kimsenin kuşkusu olmasın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Çağlayan Arşivi
SON YAZILAR