Şehmus Damar

Şehmus Damar

Maaz Akay hocamızı kaybettik.

Maaz Akay hocamızı kaybettik.

 Maaz Akay hocamızı kaybettik.

1970’lerin başından doksanların sonuna kadar Diyarbakır satranç il temsilcisi olan, coğrafya ve tarih öğretmeni Maaz Akay hocamızı geçen hafta ebediyete uğurladık.

Yalnız Diyarbakır’ın ve bölgenin değil, tüm ülke satranç camiasının da yakından tanıdığı bir isimdi Maaz hoca.

 Satranç camiasının bu vefakâr ve cefakâr emekçisini kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

76 yaşında hayata gözlerini yuman Maaz Akay, çocukları Fakir, Zana, ve Veysi Akay'ı da başarılı satranççılar olarak yetiştirdi.

1995'de Kurulan Türkiye Satranç 1. Ligi yükselme turnuvasında Diyarbakır İl Karması'nın antrenörü olarak Türkiye Satranç Birinci Liginin ilk takımlarından birisi olmasında oynadığı önemli rolle satranç tarihinde unutulmaz bir yere sahip olmuştur.

 Maaz Hocanın kurduğu ‘’Diyarbakır İl Karması’’nda bulunmak, unutulmaz anıları paylaşmak şansına sahip oldum ve onun bir öğrencisi olmakla her zaman iftihar ettim.

Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve satranç camiasına başsağlığı dilerim.

 Diyarbakır 23 Nisan Satranç Turnuvası

Diyarbakır 23 Nisan Satranç Turnuvası 23-24 Nisan tarihlerinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Satranç İl Temsilciliği'nin organize ettiği ve Yenişehir Belediyesi'nin ödül sponsoru olduğu, ‘’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Satranç Turnuvası’’ düzenleniyor.

Dört ayrı kategoride düzenlenecek olan turnuvada her kategorinin birincileri, ikincileri ve üçüncülerine Yenişehir Belediyesi tarafından çeşitli ödüller verilecek. Turnuvaya kayıtlar internet üzerinden federasyonun ‘’TSF Diyarbakır’’ sayfasından yapılıyor.Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası

Slovenya’da düzenlenen 2022 Avrupa Bireysel Satranç şampiyonası geçtiğimiz günlerde sona erdi.

Şampiyonaya Türkiye’den GM Emre Can, GM Mustafa Yılmaz, IM Cem Kaan Gökerkan, GM Burak Fırat, IM Mert Yılmazyerli, katıldılar.

Şampiyonaya iyi bir başlangıç yapan GM Emre Can 5. Turda liderliği ele geçirmesine rağmen, sonraki turlarda aldığı puanlar Dünya şampiyonası elemelerine (Dünya Kupası) katılmasına yetmedi. Dünya Kupasına katılmaya hak kazanan tek oyuncumuz GM Mustafa Yılmaz, oldu. Turnuvayı yenilgisiz 8 puanla 3. ile aynı puanla 6. olarak tamamlayan GM Mustafa Yılmaz, 2023 Dünya Kupası’nda Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.

Turnuvaya çok güzel bir başlangıç yapan GM Emre Can 3. Turda dünya sıralamasında 49. Olan Andrei Volokitin’i 17 hamlede yenerek unutulmaz bir oyuna imza attı.

17. Ff4 hamlesinden sonra siyahlarla oynayan Volokitin terk ediyor

2022 Avrupa Bireysel Satranç şampiyonası

2022.03.29

GM Can, Emre 2578 – GM Volokitin, Andrei 2687

 

1. e4 c5 2. Nc3 e6 3. g3 d5 4. exd5 exd5 5. d4 cxd4 6. Vxd4 Af6 7. Fg5 Ac6 8.

Va4 Fb4 9. Age2 Fxc3+ 10. Axc3 Ve7+ 11. Fe2 Fe6 12. O-O-O O-O-O 13. Fb5 d4 14.

Fxc6 dxc3 15. Vxa7 cxb2+ 16. Şb1 Vb4 17. Ff4 1-0

(GM= Grand master= Büyük usta

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şehmus Damar Arşivi
SON YAZILAR