Şehmus Damar

Şehmus Damar

Satranç Kitabı Tavsiyeleri

Satranç Kitabı Tavsiyeleri

Satranç literatürü çok köklü ve zengin bir içeriğe sahiptir. Bilhassa satrancın açılış, oyun ortası ve oyun sonu safhalarıyla ilgili kitapların içeriği o kadar zengindir ki pek rağbet görmeyen açılışlarda bile detaylı ve kapsamlı varyant açıklamaları için ciltler dolusu kitap gerekebilir.

Bu çetrefili, uçsuz bucaksız oyunun ustaları bu yüzden ''hayat satranç için çok kısa'' demişlerdir.

Şüphesiz satranca tüm yönleriyle vakıf olmak ve daima hatasız, mükemmel oynamak günümüz bilgisayarlarının kapasitelerinin bile çok ötesinde. Ama satranç çalışmak, bilhassa özenle seçilmiş uygun kitaplarla çalışmak oyun gücü yanı sıra oyuncuların satranç kültürlerini de arttırmaktadır.

Hazırlık pratiği ve turnuva partilerinde görülen eksikliklerin bilgisayarla çalışarak giderilmesi yöntemine de sıkça rastlanmakla birlikte bu konuda satranç kitaplarının apayrı yeri asla inkâr edilemez.

Bu haftaki yazı konusu olan ‘’Satranç Kitabı Tavsiyeleri’’ kapsamında daha önce okuduğum ve yararlı olduğuna inandığım birkaç satranç kitabını elimden geldiğince tanıtacağım.

Analiz Satranç Yayınları'ndan çıkan "Dünya şampiyonları" dizisinin ilk iki kitabı dünya satranç Şampiyonları Wilhelm Steinitz ve Emanuel Lasker’in unvan yolundaki mücadele ve yaşam öykülerini anlatıyor. Kasvetli pandemi günlerinde zevkle vakit geçirdiğim okumalardı.

İki kitabın da yazarlarının güçlü birer satranççı olması, kitapların bilgilendirici ve zengin içeriği beklentilerimin ötesi eserler oldular. 


 

Analiz Satranç Yayınları, Dünya Şampiyonları Dizisi.

  1. Kitap, Wilhelm Steinitz – Yazar: FM Selim Çıtak
  2. Kitap, Emanuel Lasker -    Yazar: Görkem Sivri

 

Satranç Sanatı- Yazar: GM Kıvanç Haznedaroğlu

Dünya şampiyonları ve diğer birçok güçlü usta partilerinden seçilmiş kritik diyagramlarda sıra sizde. Büyükusta Kıvanç Haznedaroğlu’nun öğretici yorum ve ipuçlarıyla soruları çözüp hamleleri bulmaya çalışırken kendinizi ustalar ve şampiyonlarla kıyaslayın.

 

Büyük Usta Gibi Oyna- Alexander Kotov

Çeviri: IM Can Arduman

Türkiye şampiyonlarından uluslarası usta, Can Arduman’ın Türkçeye kazandırdığı Alexander Kotov’un ‘’Büyükusta Gibi Oyna’’ eseri, yayınlandığı günden buyana gelişmek isteyen oyuncuların önemli bir başvuru kitabı olmuştur. Kotov’un ‘’Büyük Usta Gibi Düşün’’ kitabının devamı niteliğinde olan bu kitap, satrancın temel öğeleri olan hesaplama, planlama ve konum değerlendirmeleri üzerine derin çalışmalar içeriyor.

 Haftanın Sorusu

Aleksey Troitsky. 1895. Beyaz oynar kazanır

 

Önceki sorusunun cevabı: 1.Ah5+ Kxh5

2.Kxg6+ Şxg6

3.Ke6+#

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şehmus Damar Arşivi
SON YAZILAR