NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

TİGRİS oda orkestrası ve Diyarbakır

TİGRİS oda orkestrası ve Diyarbakır

Diyarbakır surlarının UNESCO’ya adaylığı konusunun anlatılacağı panel için gitmiştik Hilton Garden’e. Valilik, Belediye ve DİSİAD ortaklığında yürütülen adaylık süreci ile barış sürecinin buluştuğu noktayı yakaladık. Panel başlamadan senfoni orkestrası dinletisi olacağı söylendi. Nasıl bir dinleti olacağı konusunda bilgimiz yoktu, dinledik, bilgilendik, gururlandık, kutladık.

Çok merak ettim kim bu grup diye, merakımı Metin kılavuz giderdi. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki orkestraymış. Başka bir sürprizde adı oldu. TİGRİS oda orkestrası denilince gazetemizin adıyla buluşmuş oldular, yazının da konu oldular. Çok iyi bir orkestra, panel için gelenleri kendinden geçirdiler. Çok kişi de benim gibi orkestrayı merak etti. Çok dilli, çok kültürlü TİGRİS oda orkestrasını, kurucularını, destekleyicilerini kutluyorum. Dünya çapında isim yapacaklarına inanıyorum.

Onlar dünya çapında isim yapar diye düşünürken, panel öncesi yapılan konuşmalarda da Diyarbakır’ın Dünya kenti olduğu ortaklaşması vardı. Surların UNESCO Dünya kültür mirası listesine dâhil edilme süreci çok yakın. Asıl iş, listeye dâhil olunduktan sonra başlıyor. Kentin bütün dinamiklerinin sürekli hareket halinde turizm patlamasına katkı sunmalı. Diyarbakır’ın önünü açacak bir turizm hikâyesi başlayacak, gözleri buraya çevirmek gerekir.

Bir sevindirici haber de Vali beyden geldi. Özellikle çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte yabancı turist sayısında yüzde yüz, yerli turist sayısında ise yüzde 25 oranında bir artışın olduğunu aktardı. Çatışmasızlık ortamının varlığı, yürüyen sürecin sağlıklı görüntüsü Diyarbakır’ın çehresine katkı sunuyor.

Bir de uluslar arası havaalanı konusu var ki, gerçekten önemli. Diyarbakır’ın uluslar arası uçuşlarla buluşması halinde arzulanan büyüme ve gelişmenin sürati de o oranda kendisini gösterecektir. THY genel müdürü Hamdi Topçu da panel katılımcıları arasındaydı. Konuşmacılar uluslar arası uçuşların sağlanması için destek istediler.

Vali Mustafa Kıraç, bu çerçevede yaptığı konuşmada, bir kez daha Hevsel konusunda teminat verdi. Dicle vadisinin kültür havzası olacağını, ne konut ne de herhangi bir yapının o bölgede olmayacağı konusunda net ifadeler kullandı. TİGRİS oda orkestrasından sonra valiliğin hazırlamış olduğu Diyarbakır’ı anlatan, aynı zamanda Diyarbakır’lı sanatçıların sesinden bir CD dinledik ve izledik. Herkes üzerine düşeni yapıyor Diyarbakır’da. Hayırlısı diyoruz..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR