NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

14’üncü koalisyon mu? Erken seçim mi?

14’üncü koalisyon mu? Erken seçim mi?

Türkiye 13 kez koalisyon hükümetleri ile yönetilmiş bir ülke.

En son koalisyon hükümeti 1999-2002 dönemine ait.

MHP-DSP-ANAP’tan oluşan 3’lü koalisyon

Bu 3 partide 2002 seçimlerinde baraj altında kalmıştı.

Belki de 14’üncü koalisyon konusundaki mevcut çalışmalardan bir sonuç alınamayacağı gibi görüntünün ortaya çıkmasının nedeni de partilerin böyle bir durumu yaşayabilecekleri ihtimalinden kaynaklanıyor.

 

Özellikle MHP’de bu korkunun hâkim olduğunu görmek mümkün.

MHP’nin korkusu; 13’üncü koalisyon ortağı olduğu dönemde kaldırılan idam cezası meselesinde Abdullah Öcalan’ı ‘ipten kurtaran’ parti imajının şimdi de 14’üncü koalisyonda yer aldığında,‘Öcalan’ı serbest bırakan’ parti imajı ile pekişme ihtimalidir. MHP’deki bu korku, ona bir sonraki seçimde baraj altında kalabileceğini hatırlatıyor, onu koalisyon seçeneğinden uzaklaştırıyor.

 

Zaten bu nedenledir ki; ‘olmaz’ ne kadar şey varsa ortaya koyarak,  ‘olmazlar’ hanesi oluşturan MHP, ‘her koşulda varız, ama yok uz’ gibi siyasetin kandırma biçimleri ile asıl niyetinin ana muhalefet partisi olduğunu hissettiriyor. Bu niyetiyle de asıl hedefinin HDP olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

 

Bahçeli’nin bütün hedefleri aynı potada siyaset yapıyor.

12 Eylül öncesinden bu yana zihniyetlerine ‘düşman’ olarak yazdıkları bütün kesimleri HDP potasında gören MHP’nin iştahı kabarıyor. Kürt, solcu, komonist (onların deyimiyle), ateist, herkes orda. Bahçeli, bu kesimin destekleyeceği CHP’li bir hükümet olasılığını ret ederken, AKP’yle girmesi tartışılan koalisyon söz konusu olursa kendi tabanının tepkilerini de dikkate alarak, bütün olmazları ortaya koydu.

 

Elbette bu olanları, yaşananları, hükümet arayışlarını, ortaya konan şartların tamamını seçim sonrası siyasetin ‘İlk cilveleri’ olarak da yorumlamak mümkün, ancak, bugünkü yemin töreni, meclis başkanının seçimi sırasındaki ittifakların ne olacağını gördükten sonra ortaya çıkacak olan hükümet seçeneğinin nasıl olacağına dair yorum yapmak daha da kolay hale gelecek. Yeni hükümet arayışlarındaki odak noktada AKP’nin durduğunu görmek gerekiyor. Tek başına olmasa da 13 yıllık iktidarının devamına katkı sağlayacak koalisyon iktidarına en yakın parti konumunda olması AKP’nin diğer partiler karşısında daha rahat olduğunu gösteriyor.

 

Ne olacak sorusu ise hala ortada.

14’üncü koalisyon hükümeti mi?

Erken seçim mi?

Şimdilik ikisi de seçenek.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR