Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

1Mayıs İşçi Bayramı

1Mayıs İşçi Bayramı

İslam dinin kaynağı Kur'an ve Kur'an'ı yaşayarak bize anlatan Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bizim için iftihar kaynağıdır.

Kur'an’daki ayetler ve Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hayatı günümüzde dahi eleştirilecek veya utanılacak bir yönü yoktur.

O sallahu aleyhi ve sellem "İşçinim alnının teri kurumadan hakkını verin" diyerek bil ilki başlatmıştır.

Hatta Mekke feth edildiği zaman, Hz. Ebubekir, Ömer, Osman, Ali (ra) gibi önemli sahabeler varken Kâbe'ye; gariban, mazlum, kimsesiz ve daha önce köle olan Hz. Bilal-i habeşi çıkararak insanlığa bir ders vermiştir.

Batının geçmişi hep acılarla doludur. Hak vermemişler ancak haklar büyük bedeller ödenerek kazanılmıştır.

Bunlardan biri de 1 MAYIS İŞÇI BAYRAMIDIR.

Bayram olarak kutlanan 1 MAYIS batı kültürünün çirkin yüzünü gösteren bir gündür.

HAYMARKET Olaylarını bilmeden bu günü anlamak ve kutlamak eksiktir.

İşçi harekatı İlk kez 1856'da Avustralya'da taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yapılan yürüyüştür.

12 saat çalışmasına karsı 3 dolar alan işçilerin  haklarını dile getirmek icin 1 Mayıs 1886 akşamında  Chicago 'daki HAYMARKET te August Spies'in konuşma yapacağı bir işçi mitingi düzenlendi ve greve gidildi.

Bunun sonucunda işçiler kitlesel olarak işten atıldılar. Boşalan 800 ila 1000 kişilik kadrolara sadece 300 yeni işçi fabrikaya başvurdu.

3 Mayıs günü, grevci işçileri McCormick hasat makineleri fabrikasından polis kitleye müdahale sonucu altı işçi öldürüldü ve onlarcası yaralandı. Aynı gece aynı yerde binlerce işçi toplandı ve Haymarket Meydanı'na doğru yürüyüş yapıldı.

4 Mayıs günü Haymarket Meydanı'nda işçiler yine toplandı.

Polisin müdahalesi sonucu on iki kişi öldü. Olayların devamında yeddi polis ve BELIRSIZ sayıda protestocu öldürüldü ve yaralandı.

August Spies, George Engel ve Adolph Fischer asılarak idam edildiler. Louis Lingg, içeri gizlice sokulmuş bir dinamit lokumuyla hücresinde intihar etti.

Uygulanan baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi.

14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi.

Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlar emeğin hak ettiği değeri kazanmasına vesile olmasını dilerim.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR