NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Adaylık süreci tartışmaları

Adaylık süreci tartışmaları

Aday adaylığı süreci adaylık sürecine doğru eviriliyor.

Şimdiye kadar kimler aday adayı oldu merakı vardı

Şimdi kimler aday olacak merakı başladı

Aynı zamanda ‘aday toto’ dönemine girmiş bulunuyoruz.

 

AK Parti

Özellikle AK Parti cenahında kimlerin aday olacağı tartışmaları ve tahminleri borsadaki düşüş ve yükselişler gibi. Herkes gönlünden geçeni ya da benimsediği kişinin ismini telaffuz ediyor.

‘O olur’, ‘bu olmaz’, ‘bunun hiç olmaması lazım’ gibi niyetlerin konuşulduğu bir zaman dilimine girdik. Bu zaman diliminde en çok tartışılan konulardan biri de Salim Ensarioğlu’nun temayül yoklamasına sıkışan kararının dosyasını geri çekmesiyle ilgili. Bağımsız adaylık açıklaması yapmasına rağmen, Salim Ensarioğlu’nun CHP’den aday olabileceği ihtimaller arasında ve tartışma konusu.

**

Temayül yoklaması sonrasında genel anlamda arzulanan aday profili tartışmaları başlamış bulunuyor. Halkın içinden gelen, halkın sorunlarıyla yakından ilgilenen, halkla arasındaki mesafeyi Ankara’ya taşımayan aday profilinin ortaya çıkması arzulanıyor. Temayül yoklaması sonrası ‘alan çalışması’ yapacak olan heyetlerin bu özellikleri kıstas alması isteniyor.

**

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ(HDP)

Barajı aşıp aşamama tartışmalarının odağında duruyor. Diğer partilerinde bu anlamdaki değerlendirmelerine tabi olan HDP’de aday adaylığı konusundaki başvurular sessiz-sedasız yürüyor. Henüz adaylık konusunda ön plana çıkan isim ya da isimler kamuoyunda çok fazla telaffuz edilmiyor. HDP’nin tarzı ve tavrı çözüm süreci ve müzakerelerin 7 Haziran seçimlerine kadar ki gidişatıyla ilgili bir durum. Silahların bırakılması çağrısının hayata geçmesine esas teşkil eden demokratikleşme adımlarının atılması, ‘iç güvenlik paketi’nin geri çekilmesi gibi unsurlar HDP’nin demokratik siyaset alanındaki ataklarının ön koşulu olarak karşımızda duruyor.

 

Adaylık sürecinde en rahat kararı verecek olan parti, yükü her anlamda ağır olmasına rağmen yine de Halkların Demokratik Partisidir.

**

İşi en zor olan parti ise CHP’dir. Bu aşamada Diyarbakır’da seçeceği aday profili son derece önemli. Hiç olmamasından iyidir mantığı ile başvuru yapanların arasından bir sıralama mı yapacak, yoksa demokrat/Sol/sosyalist aday arayışı mı gerçekleştirip bir harman mı yapacak?

**

Bütün partiler için kamuoyuna sunacakları aday profili son derece önemli. Seçmen, genel siyasi eğilimlerin dışında hangi partiden olursa olsun kendisini temsil edecek, inanılır, güvenilir, kendisinin yanında duracak aday profili ile ilgili bir duruş sergiliyor. 

 

Söylemesi bizden olsun

Karar ise partilerin yönetim kadrosuna ait. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR