Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Adı Kirlilikle Eşdeğer “Boko Haram”

Adı Kirlilikle Eşdeğer “Boko Haram”

7 Ocak 2015’te kendilerini El Kaide yandaşı olarak tanıtan IŞİD’çilerin Paris’te gerçekleştirdikleri “Kara” Mizah Dergisi Charlie Hebdo çalışanlarının katiamı dünyanın gündemine otururken bir başka büyük katliam nedense pek kaale alınmadı.

Bu ilgisizlik illa ki, Batı liginin büyük metropollerinde mi yaşanmalı ve öyle dikkatler çekilmeli “kaba” sorusunu gündeme taşıdı.

Yaptıkları “batı yakada” adeta ilgisizlikle karşılanan ve Nijerya’da adı “Boko Haram” olarak bilinen İslami terör örgütünün yaptığı Büyük bir Katliamdı. Boko Haram 2 Ocak 2015 günü ve sonrasında Nijerya’nın Çad sınırındaki Onbin nüfuslu Baga kasabasında iki bin insanı diri diri yakarak katlediyordu.

Boko Haram Örgütü aidiyet anlamında kendini IŞİD’e ve IŞİD’çilerin halife dedikleri Ebubekir Bağdadi’ye biat etmiş sayan bir örgüt. Zaten yöntem olarak da IŞİD-DAİŞ ile benzer yöntemleri uyguluyorlar.

Nijerya'nın kuzeyini kendisine örgütlenme alanı olarak seçen Boko Haram 2002’de Nijerya’nın Borno eyaletinde Nijerya’nın tümünde şeriat yönetimini kurmak amacıyla Muhammed Yusuf tarafından kurulmuş

Boko, İngilizce book kelimesinden türetilmiş. “Boko ya da Buku Haram'ın lafzi karşılığı 'latin alfabesi haram', 'batılı eğitim haram' anlamını taşıyormuş Wikipedia’ya göre…

Boko Haram’ın lideri Muhammed Yusuf, Batı tipi eğitimin Avrupalılar tarafından Afrika’ya getirildiğini, bu eğitimin haram olduğunu, bu sebeple insanların Allah'a olan inançlarını zedelediğini kaydeder. Kimi kaynaklara verdiği demeçlerinde de Avrupa tipi eğitime karşı olduklarını alenen beyan eder.

IŞİD’in Rojava ve Şengal’de yaptığı gibi Boko Haram’da küçük kız çocuklarını kaçırarak Afrika ülkelerindeki Köle Pazarlarında satıp gelir elde ediyor.

Dünya Amerika’daki 11 Eylül 2001 El Kaide saldırısıyla dünyada yeni bin yılda sanki yeni bir yaşam düzeni ya da yeni adıyla yeni bir kaos ortamının habercisi oldu. Bir süre tekliğini ve özgünlüğünü koruyan 11 Eylül, artık dünyanın değişik bölgelerinde bölgesel yeni 11 Eylülleri gündeme taşıdı.

İşte bu çerçevede Fransanın ya da Avrupa’nın 11 Eylülü Charlie Hebdo saldırısı ve katliamı oldu.

Afrika’nın 11 Eylülü de Nijerya’da Boko Haram’ın yaptığı Baga Kasabasını adeta insansızlaştırarak iki binini katledip sekizbinini Çad’a sürgün ettirmesi oldu.

Dünya Barış’tan, Barış içinde birarada yaşamaktan söz edecekse, bu konuda ısrarı varsa dünyanın, bu yeni düzen içinde bu tür yoksulluğun islami inançla harmanlanıp katliamı meşrulaştıran terör örgütlenmeleri üzerine kafa yorması gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR