Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Azerbaycan-Ermenistan Savaşı Ve Ateşkes.

Azerbaycan-Ermenistan Savaşı Ve Ateşkes.

İnsanların olduğu yerde, çıkar ve çıkarın olduğu yerde de kavganın olması doğaldır. İlk insanla beraber; Fert bazında, kabileler ve devletlerarasında savaş var olmuş ve olmaya da devam edecektir.

Ermenistan’ın, Rusya, Fransa ve diğer batılı devletlerden aldığı desteklerle 30 yıl önce Dağlık Karabağ’ı işgali ve son günlerde Azerbaycan ile savaş durumunda olması buna bir örnektir.

Azerbaycan’ın savaştaki başarısı ve işgaldeki birçok noktayı azat etmesiyle devam eden savaşta Rusya’nın devreye girmesiyle ateşkesin sağlanması doğru bir karardır.

Devlet politikaları, ince detayları, çıkarları ve benzeri durumlar savaş veya barış kararları üzerinde etkilirini bir kenara bırakarak ateşkesin iki ülkenin halklari için güzel oldugudur.

Enfal 47 ayet: “Savaş için çalım satarak ve halka gösteriş yaparak yurtlarından çıkan ve insanları Allah yolunda alıkoyanlar gibi olmayın. Allah, onların yaptıklarını çepeçevre kuşatmıştır.”

Barış her zaman savaştan daha iyi olduğudur. Onun için saglanan ateşkesin devamında ve nihai kararda barışın sağlanmasından yanayım.

BM ile başlayan yenidünya düzeniyle belirlenen devletler, çizilen sınırlar, kurulan ittifaklar, paktlar, birlikler… Dünyaya huzur getirmemiş sorunlu bölgelere sebep olmuşlardır. Milliyetçilik duygusunun değer bulması neticesi sorunlu bölgeler kanayan yara olmaya başlamıştır. Bu durum emperyalist güçlerin oluşturduğu yenidünya düzeninin neticesi sonucudur. Çıkarlarına aykırı hareket eden üçüncü devletleri terbiye temek ve onları kendilerine mecbur etmek için hazırda beklettikleri sorunlu bölgedeki güçleri kullanılmış/kullanılacaklardır.

Kurulan bu düzenin bozulması için; Ermenistan ile Azerbeyca, savaş yerine barışı seçmeleri, sorunu diyalogla çözüme kavuşma çabası daha doğru olacağıdır.

Enfal 61 ayet: “Her şeye rağmen o düşmanlar barışa yanaşırlarsa sen de yanaş ve Allah’a güvenip dayan. Hiç şüphesiz Allah hakkiyle işiten, kemaliyle bilendir.”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ki savaşta, ölüm, yıkım, ekonomik çöküntü… Savaşan ülkeler yaşarken, bunlara silah satan, Rusya, Fransa ve diğer ülkelerin çıkra sağladığı gerçeğidir.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın aklıselimi devreye koymalarını, komşuluk hukukuna önem vermelerini ve işin ahlaki ve hukuki boyutuna uygun bir çözüm bulmalarını temenni ederim.

Savaş bir çözüm değil, yeni sorunların oluşmasına sebep verdiği bilinmesi gerekir. Barışı; karşı taraftan bekleme veya taviz koparma yerine, barışa gidecek süreçte öncü olmak daha doğru olduğudur.

Tarih boyunca birlikte yaşayan dinleri farklı iki halkın tekrar barış içinde yaşama çabaları içine girmelerini bekliyorum.

Savaştaki başarıyı bir gurur meselesi yapma yerine barışa katkı sunması için kullanmalarını temenni ederim.

Ermenilerin, bati desteği ile başlayan savaş sevdasına son vermelerini isterim. Maşa olmak yerine, halkının çıkarların düşünmelerini, sinerji, enerji, ekonomi ve insan kaynaklarını savaş meydanlarında heba etme yerlerine ülkelerinin çıkarları doğrultusunda kullanmalarını tavsiye ederim.

Selam ve dua ile

Fatih Yokuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR