NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Bağlar'ın Belediye dosyası nerede?

Bağlar'ın Belediye dosyası nerede?

Tolga Şardan, arkadaşım, dostum, yaş olarak benden küçük ama bizim kuşak başarılı bir Ankara gazetecisi. Uzun zaman görüşmesek de takip ediyorum. Dünkü yazısını okudum, İstanbul büyükşehir Belediyesindeki müfettiş olayını yazmış, sonra bir bağlantı kurmuş ki, müthiş bir gazetecilik örneği.
İstanbul ve Diyarbakır Bağlar Belediye bağlantısı son derece çarpıcı bilgiler içeriyor.
Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin dosyası nerede? diye soruyor Sevgili Tolga ve şöyle devam ediyor;
Konu belediyeden açılınca yakın tarihte yaşanan bir olayı daha Büyüteç'te okurla buluşturayım.
Olayın yaşandığı yer Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi.
Bağlar Belediyesi'nin özelliği HDP'nin kalesi olarak bilinir. 2019'daki son yerel seçimler sırasında HDP'li başkan adayının YSK tarafından adaylığının kabul edilmemesiyle siyasi tartışmaların odağındaydı.
İddiaya göre, HDP'li adayın seçim dışı kalması sonrasında seçimi kazanan AKP'nin adayı Hüseyin Beyoğlu başkanlık koltuğuna oturdu. (Burayı düzeltiyorum. HDP’li aday yüzde 70 oy almıştı, koltuğa oturtmadılar, yüzde 25 oy alan AKP adayı Hüseyin Beyoğlu koltuğa oturdu)
Aradan geçen zaman zarfında belediye hakkında yolsuzluk, usulsüzlük ve kamu zararı iddiaları kentte konuşulmaya başlandı. İddiaların artması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girdi. Bizzat dönemin Başsavcısı Ahmet Yavuz, belediye hakkında iki klasör evrak ve fezleke hazırladı.
Başsavcı, sonrasında klasörlerle birlikte Ankara'nın yolunu tuttu. Başkentte dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu ziyaret ederek durumu anlatıp, beraberinde getirdiği dosyaları teslim etti.
Edindiğim bilgiye göre; Adalet Bakanı Gül'den, ‘şimdilik ihbara kaydedin, ben inceleyeceğim' yanıtını alan Başsavcı Yavuz'a İçişleri Bakanı Soylu'dan da ‘teşekkür ederim Başsavcım, biz gereğini yapıp üzerine gideceğiz" sözlerini kulaklarıyla duydu.
O günden bugüne Bağlar Belediyesi hakkında adli veya idari herhangi bir işlem yapılmadı.
Oysa İçişleri Bakanı Soylu bizzat imzasıyla bölgedeki pek çok belediyeye kayyum atadı. Bağlar hariç.
Aslına bakarsanız aynı olayın farklı bir kanaldan Cumhurbaşkanlığı'na aktarılması var.
Diyarbakır'da görev yapan üst düzey bir askeri yetkili, Bağlar Belediyesi ile ilgili kentte yaşananları Cumhurbaşkanlığı'na iletti.
Sonra ne oldu dersiniz?
Bağlar Belediyesi hakkında dosya hazırlayan dönemin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, HSK kararıyla Ankara'da Yargıtay'a düz savcı yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı'na bilgi aktaran Diyarbakır'daki üst düzey askeri yetkili ise, daha üst bir göreve atanacakken, İçişleri Bakanı Soylu'nun onayı sonrasında emekli edildi.
Peki, Bağlar dosyası nerede?
Tozlu raflarda beklemede.
* * *
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Bağlar Belediyesi aynı mı?" sorusunu yöneltebilirsiniz.
Aynı değil elbette.
Ancak, birbirine benzer yaşanan iki süreçte İçişleri Bakanlığı'nın, dolayısıyla iktidarın yaklaşımını göstermesi açısından dikkat çekici.
Bunun üstüne ne yazılır ki, Tolga hakkını vermiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR