Müslüm Üzülmez

Müslüm Üzülmez

Barış Yüzleşme Müzakere - 1

Barış Yüzleşme Müzakere - 1

Nisan ayı ortalarında İsmail Beşikci Vakfı (İBV); Ergani Tarihinin Saklı Sayfası ERMENİLER (Müslüm Üzülmez), Kürt Tarihinde Garzan ve Pencinarîler (NezîrêCibo), Kimlik Trajedileri ve Derin Tabular-I (Dr. Genceddin Öner) ve Barış Yüzleşme Müzakere (İsmail Beşikci) kitaplarını aynı anda yayımladı.

 

İBV bu kitapları İzmir, Van ve Diyarbakır/Amedkitap fuarlarına yetiştirmek için çok yoğun bir çalışmaiçeresindeyken, ben, kendi kitabımdan birkaç tane alıp dostlarıma ve kitabı hazırlamamayardımı olanlaravermek istiyordum. Kitaplar yeni çıkmıştı. Bu nedenle, Vakıf’tanAhmet Önal’ın yönlendirmesi ilekitapların basıldığı matbaaya gittim. Kendi kitabımdan birkaç tane alırken, matbaa yetkilisinin bilgisi dâhilinde bir tane de İsmail Beşikci hocamızın Barış Yüzleşme Müzakere adlı kitabını aldım. Kitabı ilk,yani “mürekkebi kurumadan”okuyanlardan biriyim diyebilirim.

 

Barış Yüzleşme Müzakere kitabı, genel olarak İsmail Beşikci’nin 2014-2015 tarihlerinden Newroz 2016 tarihine kadar çeşitli gazete ve internet sitelerine yazdığıyazılardan, konferanslardaki sunum ve röportajlardanoluşuyor.

 

İsmail Beşikci, röportaj, sunum ve yazılarında ana tema olarakKürdlerin/Kürdistan’ın bölünüşünü ve Dünya’da oluşturulan anti-Kürt nizam olayını anlatmaya çalışmış. Türklerin, Arapların, Farsların Kürdlerindin kardeşleri olmadığını, din kardeşliğinin sadece Kürdleri aldatmanın bir kılıfı olduğunu, Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılışının buna iyi bir örnek oluşturduğunu ve incelenmesi gerektiğiniönermektedir. “Çatışmasızlık Durumu”nun, “Barış ve Çözüm Süreci” olarak nasıl içeriğinden boşaltılarak kavramsal kirliliklere evrildiğini “Barış, Yüzleşme, Müzakere” yazısında izaha çalışmıştır. Ayrıca; “Devletsiz Ulus ve Halkların Maruz Kaldığı Tehlikeler”e dikkat çekilerek, güvence için bağımsız devlet vurgusu yapılmakta ve siyasal İslâm’ın Yakındoğu, Ortadoğu halklarına karşı bir silah olarak nasıl kullanıldığı, Kürd/Kürdistan ve bölge halklarına karşı en üst düzeyde “İŞİD’in Zuhuru” ile nasıl işlevli kılındığı anlatılmıştır. Kitapta, Kürdler, Tarih ve İçtimai Tedkikat (Doktor Friç/Naci İsmaliPelister), Ev Jin û Mêrêbi Maske (Suzan Samancı), Güneşin Krallığı (Ferhat Battal Odabaşı), Alevilerin Kitabı (Ali Yıldırım), Elveda Güzel Vatanım (Ahmet Ümit), Anlıyorum Ama Konuşamıyorum (Alev Karaduman), ‘Keşiş’in Torunları, Dersimli Ermeniler (Kazım Gündoğan) gibi yayımlanan bazı eserlere dair düşüncelerini de yine Kürd/Kürdistan bağlamda ele almıştır.(devamı yarın)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Müslüm Üzülmez Arşivi
SON YAZILAR