Aydın Altaç

Aydın Altaç

BAŞBAKAN'IN ZİYARETİ

BAŞBAKAN'IN ZİYARETİ

 

 

Başbakan sayın Binali YILDIRIM, son üç ayda Diyarbakır'a 2. gelişi gerçekleşti. Bu ziyaret önemli bir dönemde gerçekleşti. Bölgede artan terör ve şiddet ortamında , bölgede yaşayan vatandaşların gelecekle ilgili endişelerin arttığı ve umutsuzluğun zemin bulmaya başladığı bir zaman  diliminde gerçekleşti. Başbakan'ın açıklayacağı teşvik ve yatırım paketi önemli olmakla bilmekte yukarıda belirttiğim hususların yaşandığı bir dönemde gerek Başbakan ve gerekse bakanlar kurulunun,genel başkan yardımcılarının büyük kısmının Diyarbakır'a gelmiş olması, yeni bir umuda yelken açmamızı sağlayacağını düşünüyorum.

 

Başbakan'ın gelişi bölge halkında güven oluşturması bakımından önemlidir. Artan terör ve şiddet ortamına rağmen devletin ve hükümetin halkla beraber olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Bu geliş ile gelecekten endişe edilmemesi gerektiği hususunda teminat verdiklerini göstermesi açısından önemlidir. Tüm bunların yanında bölgede ekonomi ve sosyal politikalarla ilgili projeleri de açıklayacak olması az önce belirttiğim olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik iradenin varlığını pekiştirecek projeler açısından önemlidir.

 

Özellikle 2015 temmuzundan sonra bölgede yürütülen hendek ve barikat politikalarından sonra gelişen operasyonlar ve şiddet ortamında bölgede ekonomi alanında çok ciddi sıkıntılar yaşandığı bilinmektedir. İş yerini açamayan esnafından tutun evine gidemeyen çok sayıda  vatandaşa kadar bölgede yaşayan hemşerilerimizden zarar etmeyen ve zarar görmeyen kalmadığı bilinmektedir. Kaldı ki şiddet ve terörden bütün ülke zarar gördü. Yani ülke olarak kaybettik. Bu anlamda Diyarbakır'a yapılan ziyaret bu olumsuzlukları ortadan kaldırma ve gerek ekonomi ve gerekse sosyal hayata yeni bir katkı sunacağı açıktır. Bölgenin ve ülkenin en önemli konusu kuşku yok ki terördür. Terörün ve şiddettin olduğu ortamda ekonomiden veya sosyal hayattan bahsetmek mümkün değildir. Bunun en açık örneği 2013 yılının başında başlayan " çözüm süreci" dir.

 

Terör ve şiddettin gündemden düştüğü dönemde bölgede tarihin en önemli ekonomi hamlesi yapılmıştı. Artan yatırım oranı ve projelere ardı ardına şahitlik yaptık. Bunun yanında turizmden tutun sportif ve kültürel çalışmalara kadar hemen hemen her alanda ciddi çalışmalara şahitlik yaptık. Terörün önünü kesecek en önemli hamle ekonomik ve sosyal projeler olduğu kesindir. Bu anlamda bölgede yapımı devam eden büyük ölçekli kamu yatırımlarının hızlı şekilde tamamlanması,hizmete sunulması, yatırımlar neticesinde işsizliğe çözüm bulunması,bölgenin yatırım açısından cazibeli hale getirilmesi, bölgedeki KOBİ'lere destek verilmesi, KOBİ'lere verilecek hibe ve teşviklerin bürokrasi kıskacından çıkarılarak hızlı ve etkili şekilde ulaşılabilecek duruma getirilmesi,sicil affına ilişkin çalışma yapılması,2015 yılına ilişkin vergilerin ertelenmesi değil silinmesi hususunda çalışma yapılması,terörden zarar görmüş olan vatandaşlara tazminatlarının hızlı şekilde ödenmesi,evleri yıkılan vatandaşlara yaklaşan kış mevsiminden önce ev tahsisi,iş yeri kapalı kalan esnafa iş yerinin kapsamına göre tazminat ödenmesi ve teröre karşı etkili mücadele edilerek gerek bölgeden ve gerekse ülke gündeminden çıkarılması hususunda vatandaşın beklenti içerisinde olduğu ve bu beklentilerin karşılanması hususunda hükümetin azami gayret göstermesi,hızlı hareket etmesi hem ülkenin geleceği hem de bölgenin geleceği açısında çok önemlidir. Tabi ki unutulmaması gereken bir diğer önemli hususu ta teröre karşı toplumun tüm kesimleri,siyasi partiler,STK'lar, medya ve en önemlisi de başta bölge halkı olmak üzere tüm vatandaşlarımızın birlikte hareket etmesi ve tepkilerini dile getirmesidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Altaç Arşivi
SON YAZILAR