Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Başkanlık Sistemi

Başkanlık Sistemi

Ülkemizin başkanlık sistemine geçtikten sonra ki ilk seçimi yerel yönetimler de yapılacak. Kısa bir süre geçmesine rağmen sağlıklı olmasa da bu sistem test edilmiş olacak.

Güçlü bir parlamento yerine güçlü bir başkanlık sistemi kurulması ve tek makamın ülkeyi yönetmesi bu seçimle halkın beğenisine sunulacak.

Kendilerini Cumhur ittifakı ile adlandıran, iktidar ve ortağı zaman zaman "ülkenin bekasi", kendilerine muhalif diğer partilere "zillet" demeleri ve seçimi erkene almalarının altındaki gerçek; yeni sistemin toplumda sağlıklı biçimde tartışılmasını engellemek, işi oldu bittiye getirmektir.

Devletin bunca imkanına sahip olmalarına ve kullanmalarına, medyanın tam desteğie ve mahalle baskısına rağmen iktidar ve ortağının keskin dil kullanmaları ve dini değerleri istismar etmeleri seçimi kayıp etme telaşı ve sistemin başarısızlığını gizleme çabaları olarak düşünülebilir.

Başkanlık Sistemi yapılan referandumla kabul edildi. Artı ve eksileri nelerdir birazda o konuya değinelim.

Dedim ya kısa bir süre ve seçim atmosferi sağlıklı bir değerlendirmeye engel olmakta.

Özellikle iktidar partisinin il ve ilçelerdeki teşkilatının yeni sistemle uyum sağlamakta zorluk yaşadıklarıdir.

Seçtikleri milletvekililerin etkisiz olmaları, ıcra makamı olan bakan olmamaları, bakanı denetleme ve atamasında söz sahibi olmamaları seçmenle bire bir muhatap olan il, ilçe başkan ve teşkilatını zor durumda bırakmaktadır.

İktidar ve ortağının taşradaki teşkilatları kısa bir süre geçmesi ve yeniden seçim ile bu zorluğu fazla his etmeselerde ileriki yıllarda çok daha fazla his edecekleri bir gerçektir.

Palementonun fiiliyatta güçsüz olması, denetleme ve icraatta pasif durumda olmaları, tüm yetki ve atamaların bir makama bağlı olması milletvekililerini etkisiz hale getirmektedir.

Temsil ettikleri veya seçildikleri seçmenlerine, il ve ilçe teşkilatlarına karşı mahçup duruma düşmeleri söz konusu olabilecektir.

Bu seçimi yerel olarak yapılmasına rağmen, başkanlık sistemini test etmek için de bir fırsattır.

İslam dini istişareye çok önem verir. Kur'an'da "Şûra" isminde bir sürenin olması bu önemin bir delilidir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem vahyin dışında tüm kararları istişare ile aldığı ve işin ehli olanların fikrine önem verdiğir.

Uhud savaşı için eshabiyla istişare etmiş muhalif olmasına rağmen gençlerin görüşüne uymustur.

Bu seçim yerel olsada genel gibi görmek, başkanlık sistemini tekrar gündeme getirmesine vesile olmasını ve yeniden güçlü palementonun tartışmaya açmasına vesile olmaya sebep olmak lazım.

Selam ve dua ile...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR