Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Bayram gelmiş nelerine!

Bayram gelmiş nelerine!

"Sanal Dünya" sanıldığı gibi sanal ve beyaz camın ardında kalan bir paylaşım kanalı değil. Adeta bir sivil toplum dünyası oldu sanal dünya. Sivil toplum örgütleri gibi amiyane tabiriyle işin "bürokrasi"sine saplanma ihtiyacı duymadan hızlı ve yaygın birliktelikler üzerinden eylemliliklere girip kamuoyu oluşturan farklı ve heyecan verici bir dünya; Facebook, Twitter ve diğerleri.

Bu ilişki dünyasını olumlu anlamda kullananlar olduğu gibi kötüye kullananlar da yok değil. Son örneği İzmir ve İstanbul'da billboardlara çıkan bir afiş, içeriği şu: "Siz hiç Kurban Bayramı kutlayan Hıristiyan gördünüz mü? Biz Hıristiyan Bayramında ibadet eden Müslüman gördük! Yılbaşı (Noel) kutlamak Hıristiyanlara göre bir ibadettir."

Keşke doğru olmasaydı, keşke bir sanal dünya yalanı olsaydı. Ama doğru ve sahiden üzüldüm. Üstelik bunu İstanbul, İzmir gibi çok dinliliği, çok kültürlülüğü ile övünen ve dünya şehirleri olmayı her fırsatta dile getiren şehirlerin o kuruntulu / kasıntılı yöneticilerinin en hafifinden "göz yummasıyla" belki  de "onayıyla" birilerinin yapıyor olması vahim.

Çok dinli, çok dilli, çok kültürlü ve çok etnsiteli bir şehirde doğup büyüdüm Biz Paskalya bayramlarında Ermeni, Süryani komşularımızın bayramlarını ailece kutlardık. 
Bize çörek ve kırmızıya boyanmış yumurtalar ikram ederlerdi. Hıristiyan komşularımız da bizlerin Ramazan ve Kurban bayramlarımızı kutlarlardı, bayramın birinci günü Bayram yemeği sunardık kendilerine. Bu bayramlaşma paylaşımlarını "dindarlık" ve "insaniyet" sanan cahil "sürü"sü bilmez tabii ki bu gerçeklikleri. 

Şimdi de Ermeni, Süryani, Keldani, Rum, Musevi dostlarımın bayramlarını hep kutladım, Paskalya ayinlerine gittim, gideceğim. Hıristiyan dostlarım, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili ilkokuldan sınıf arkadaşım Aram (Artin) Ateşyan, Süryani Mezo-Der Başkanı Turgut Alaca, Mardin Deyrul Zahfaran Manastırından Yusuf Beğtaş, Diyarbakır Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Diyarbakır Meryemana Süryani Kadim Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı yöneticisi Gafur Türkay da benim Kurban ve Ramazan bayramlarımı hep kutladılar, kutluyorlar.

Taassubun, halkları bayramlarda bile ötekileştirmeye gayret eden bağnazlığın inadına  bayramlaşacağız...Bu vesileyle 25 Aralıkta başlayıp 13 Ocak'a kadar süren ve farklı takvimlere göre kutlanagelen Noel Bayramı, yeni yıl, serê salê kutlu olsun ve barışa yelken açsın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR