Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Beka Sorunu

Beka Sorunu

Mart ayının son gününde mahalli idareler ve belediye seçimleri yapılacak.
Her il, ilçe, belde, mahalle ve köy; başkan, meclis üyesi ve muhtarını seçecek.
Halkın seçeceği bu kişiler; içişlerine bağlı, iktidarın denetiminde olacak.
Bu seçimde hükümet için güven oylaması yapılmadığı gibi, iktidar da değişmeyecek. Ülkenin bekası söz konusu olmadığı ancak icraatları test edilecek.
Bunlar bilindiği halde İktidar ve onun ortağının bu seçimlerinde "ülkenin bekası" demeleri düşündürücüdür.
Başkanlık sistemine geçilmiş, ülke tek kişinin idaresine verilmiş, seçimler yapılmış, seçimi kazanan ve iktidar olan bir makamın belediye seçimlerine "beka sorunu", "Tökezlersek" demesi hayra alamet değildir.
Oysa şu bir gerçek ki yeni sistemde başkan; hükümeti kurmada, karar almada ve icraatta perlementoya ihtiyacı olmadığı gibi, parlamentonun da başkan karşısında 400 milletvekili olmadığı sürece yapacak hiçbir şeyi yoktur.
Mevcut hükümet ve muhalefete bakıldığında iktidar ve ortağının meclisteki sandalye sayısına Muhalefetin yapacağı İktidarı zor durumda bırakacak fazla da bir gücü yoktur.
Peki o zaman neden "Beka sorunu" gündeme getiriliyor?
Siyasi manevra, muhalefeti sindirmek, fazladan oy almak... Gibi bahanelerle bu yola başvuruluyorsa ülkemize yazıktır.
Uluslararası alanda beka sorunu olan veya dillendirilen bir ülke güvenirliliğini yitirir. Hele beldiye gibi bir seçimde tekbaşına iktidar olan bir makamın dile getirilmesi ayrıca bir eksidir.
Yine Sn. Cumhurbaşkanı (Başkan) "Tökezklersek coğrafyamız yanar" sözüne ne demeli?
Belediye seçimi ile "ülkenin bekasi" ve "iktidarın Tökezklemesi" arasında bağ kurmak. Aklı zorlayan, mantıklı bir cevap vermenin imkansız olduğu ve aklı selim kişilerin düşünemeyeceği bir hal.
Şu bir gerçek ki; seçimde hükümet değişmeyecek, iktidar el değişmeyecektir. Yalnızca belediye, meclisleri ve muhtarlar seçilecek.
Onlarda içişlerine bağlı yani hükümetin kontrolünde olacaktır. İktidar; gerekli gördüğünde kayyum ataması yapabilecek.
O zaman "Tökezleme", "Ülkemin bekası" neden denilmektedir?
Ülkenin menfaatine olmayan ve uluslararası arenada değer kaybetmemize vesile olan bu ve bunlarla benzer söylemlerin seçim meydanlarında söylemesinin sebebi ne?
Tahminim şu ki! iktidar ve ortağı iki partinin lideri bunları gündeme getirmelerinin sebebi birbirine güvenmeme ve tabanlarına ise hiç güvenmemeleridir.
İstanbul, Ankara gibi büyük şehir belediyelerinin el değiştirmesi durumunda bu iki parti liderleri, Ülke sevgisi ve beka sorununu bir tarafa bırakıp ortaklığı bozacaklaridir.
Adeta seçmeni "Bize oy vermezseniz ortaklığı bozarız" şantajını yaptıklarıdır.
Devletin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sıkıntıları daha büyük bir sıkıntı olan "beka" ile tehdit ederek özellikle kendi seçmenini korkutmak ve böylece iktidarlarını devam ettirme istekleridir.
Seçim mitinglerinde; devletten 92 trliyon yardım alan, yasal ve seçimlere giren bir partiye "terörist..." Suçlaması yapması, geçen seçimde %48 oy alan muhalefete "zillet" demelerinin sebebi kendi seçmenini tehdit ile bir aradan tutmak içindir.Yoksa Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile devletin verdiği parayı bu partiye vermeyebilir ve onları seçime sokmaya bilir.

Olması gereken tüm sağduyulu seçmenlerin bu tehdide boyun egemenleridir.
Özellikle Ak Partili ve MHP oy veren seçmenin de bu yanlışa dur demesidir.
Bir cihan imparatorluğunu kuran, dört kıtada nal koşturan ve dünyaya hükümdar olan bir milletin evlatları olarak parti bekasını devlet bekası haline getirenlere arka çıkmaktır.
Selam ve dua ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR