NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Çatı adayının seçim handikapı!

Çatı adayının seçim handikapı!

Çoklu ve kerhen desteklerin faydalarından çok vereceği zararların sonuçlarını çok erken gördük. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının daha ilk günlerinde MHP Genel Başkanı Bahçeli, çatının ayaklarından birini çatırdattı. Bilerek yapmıyorlarsa bu düzeyde bir bilinçsizliğin ülke yönetimine adaylığı konusunu hiç tartışmamak gerekiyor.

Bahçeli, Selahattin Demirtaş’ın PKK’li olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı adaylığının düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Nezaketli duruşun sergilenmesi gereken en üst düzeydeki bir seçimin arifesinde sarf edilen bu sözler, yerel yâda genel seçimler öncesi gündeme gelmiş olsa çok fazla bir önem arz etmezdi. Tabanına yâda milliyetçi kesime yönelik propaganda biçimi olarak algılanacağı için, genel manada kabul edilebilir bir tarafı olmasa da, genel-geçer bir durum olarak değerlendirilebilirdi.

Her kesimden, özelliklede Kürt kesiminden oy beklentisi olan CHP ve İhsanoğlu’nun ayaklarına ilk baltayı vurma konusunda son derece başarılı olan Bahçeli’ye HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın verdiği cevabın üzerinde durmayacağım. Zaten Demirtaş’ta onu çok fazla dikkate almadığını birinci etap açıklamasıyla net bir şekilde kamuoyuna duyurdu. Çok ince bir siyaset yaptı Demirtaş ve topu direk Ekmeleddin İhsanoğlu’na attı. Bahçeli’nin sarf ettiği faşist, ayrıştırıcı, ötekileştirici hatta ihbar edici sözlerle ilgili çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cevabının ne olacağını sordu ve bekledi.

Demirtaş’ın beklentisi; Birinci derecede sorumluluğu nedeniyle, Bahçeli’nin bu kutuplaştıran ve ayrıştıran sözlerine karşılık Ekmeleddin İhsanoğlu’nun birleştirici, bütünleştirici bir açıklama yapmasıydı, çünkü Çankaya’ya çıktığı takdirde nasıl davranacağının ilk ipuçlarını vermiş olacaktı. Demirtaş, bu zemini çatı adayına nezaketli bir şekilde sundu. Türkiye seçmeni tarafından henüz çok iyi tanınmadığı için vereceği mesaj son derece önemliydi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, son derece diplomatik bir açıklama yaptı ve şöyle dedi;

‘Cumhurbaşkanlığı makamına aday olabilme şartları hukuk tarafından çizilmiştir. Sayın Demirtaş’a cumhurbaşkanlığı konusunda milli egemenliğimizin tecelli ettiği yüce meclisin vekilleri teveccüh göstermiştir. YSK’nın resmen kabul ettiği her aday bizim demokratik yarıştaki saygıdeğer rakibimizdir. ‘

Sonuç; Ekmeleddin İhsanoğlu, seçimin ilk golünü çatının defansından yemek üzereyken köşeden çıkardı. Takım toplama olunca böyle oluyor işte. Sahada toplama takım, saha kenarında çok sayıda teknik direktör olunca ‘taktik karmaşası’ yaşanması da doğal.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR