NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP ne yapmalı?

CHP ne yapmalı?

Naci Sapan

Yerel seçimlerde cemaat çevrelerine ve kasetlerin sonuçlarına kilitlenen, merkez sağ ve MHP’den medet umarak yükseliş planları yapan CHP, yükselen oy oranının bu odaklarla ilgili olmadığını görmeli ve kabul etmelidir. Buralardan gelen bazı oylar var ise de, bu oylar ‘kerhen’dir, iktidarın devrilmesine yönelik dönemsel bir reflekstir. CHP lehine sürekli harekete geçecek bir refleks olmadığı kesindir.

CHP’nin uzun zamandır unuttuğu kesimler var. Kendisiyle birlikte olacak, refleksleri kendisiyle birlikte harekete geçecek olan laik Kürtleri ve bu kesime yakın Alevi kesimi çok fazla dikkate almadı. Kendisini iktidara taşıyacak olan bu kesimi devre dışı bırakarak ‘kerhen’ destek veren odaklara kilitlenmiş olması CHP’nin yükselişinin önündeki en büyük engel oldu. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin kaybedilmesindeki en büyük, en önemli, en temel nedenlerden biri uzaklaştığı bu kesimdir.

Türkiye’nin Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanlarından Kemal Derviş’in bu yazıya destek verecek bir değerlendirmesini okudum. Sosyal demokrat bir partinin yaşama geçirmesi gereken özet başlıklarına takıldım, paylaşmak istedim.

Şöyle diyor Kemal Derviş;

‘CHP merkez solda Avrupalı bir sosyal demokrat parti olmalı. Liberal bir toplumun ve hukukun üstünlüğünün savunucusu olmalı. Büyük oranda laik Kürtlerden destek alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de Türkiye'nin Kürtlerinin müreffeh olacakları ve demokratik bir ülkede barış içinde yaşayacakları bir geleceği hedeflemeli.’

Laik Kürtlerden destek alan BDP’ye yönelik belirleme neden diye soracak olursanız, haklısınız bende aynı şeyi kendime sordum. CHP Avrupalı sosyal demokrat bir parti konumunu seçtiğinde, buna uygun politikalar yürüttüğünde ve ikna edici olduğunda, doğal olarak sağlam ittifaklar gündeme gelecek, laik Kürtlerin ve Kürtlere yakın alevi kesiminde desteğini alacaktır. CHP’yi iktidara taşıyacak tek yöntemde budur.

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim kulvarının açılacağı önümüzdeki günlerde, şimdilik bu ittifaktan uzak duran Alevilerin önemli bir kesimine ve Kürtlere beklenen güveni vermelidir. ‘Kerhen’ gelen MHP ve cemaat oylarına güvenerek değil, gerçek ittifak yapacağı kesime güvenerek genel seçimlerle ilgili ilkelerini kamuoyuna yansıtmalıdır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR