NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP-TBMM-Çözüm

CHP-TBMM-Çözüm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt meselesinin çözümü konusunda parlamento çatısı altında bulunan HDP’yi adres göstermesinin yankıları sürüyor.
Tartışmaların, eleştirilerin, aleyhte ya da lehte olmasını kendi içinde değerlendirmenin ötesinde meseleyi konuşmak istiyorum. Tartışmaların tamamını kıymetli anlamlı buluyorum. Böyle olması gerekiyor. Görüşleri tartışmak, eleştirmek, karşı görüş ileri sürmek, bunların tamamı demokrasi kültürüyle ilgilidir. Ülkenin en önemli, can alıcı sorununu çözmek için kollar sıvandıysa, bunun meşakkatine herkes katlanacak.
Çok laf edilecektir, farklı görüşler olacaktır, aynı şeyleri düşünenler olacağı gibi aksi düşünenler de olacaktır. Mesele, bu görüşleri demokrasi süzgecinden geçirecek hale getirmektir. Bunun için siyasi irade şarttır. O iradede herkesin temsil edildiği TBMM çatısıdır. Gerisi çatı altındaki siyasi aktörlerin karşılıklı samimiyetiyle ilgilidir. Bir de halkın iradesinden yansıyan görüşler çok kıymetlidir, asıl dikkate alınması gereken de halkın çözümle ilgili düşünceleridir.
İlk etap başarılı
Kürt meselesinin parlamento çatısı altında çözülmesi gerektiği önerisi en başından beri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dolayısıyla CHP’nin önerisiydi. Tekrar yenilendiğinde toplumda ciddi bir karşılık bulmuş olması gelecek için umut verdi. Selahattin Demirtaş’ın dört duvar arasından gönderdiği mesajdaki adresin TBMM olması umutları ciddi bir zemine oturttu. Şimdi bunun üzerinden hazırlıklar yapılabilir. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına hitap edecek yenilenmiş parlamento çatısı altında başta Kürt meselesi olmak üzere, akamete uğratılmış demokrasiyle ilgili bütün sorunlarımız çözüme hazır hale getirilebilir.
Samimiyet ve güven
Evet, önemli konu; samimiyet ve güven. Tartışmanın başladığı andan itibaren kamuoyunda samimiyet ve güven konuşuluyor. Sorunu çözme iradesini şimdiden ortaya koyan Cumhuriyet Halk Partisinin ve kadrolarının önünde, samimiyet ve güven testi var. Atılacak her adım bu teste tabidir.
O nedenle; bu konuyla ilgili ‘her kafadan bir ses’ çıkmaması lazım. ‘Çözümün adresi biziz’ gibi ‘egoların’, ‘özgüven’ patlamalarının olmamasına dikkat etmek gerekecek.
Konu çok hassas, o nedenle tevazu göstermek, sabırlı olmak, herkesi, herkesi dinlemek, çok konuşmamak, çokbilmişlik taslamamak esas alınmalıdır. CHP’nin kamuoyunu, muhatapları, geniş halk kitlelerini ikna edecek kadrolarını şimdiden sahaya sürerek, samimiyet ve güven konusunu karşılıklı içselleştirmesi şart.
Davranış biçimi:
Bunlar yapılırken, davranış biçimleri CHP kadrolarının en çok dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. CHP’ye ilgi giderek artıyor. Ancak bu ilginin artmış olması şu an için bir başarıya hitap etmiyor. Kat edilecek çok mesafe var, tevazu şart.
Eleştiri
Alan çalışması vatandaşın iknası için yapılır, sorunlarına parmak basılır, çözüm için formül sunulur. Vatandaşın bu kadar sorunu arasında, sorununu konuşurken meydanlarda rastgele davullu zurnalı halay çekilmez. Çünkü zamanı değil, ortada halay çekilecek bir başarı henüz yok. Gürsel Tekin’in gezisi sırasında Diyarbakır il teşkilatı ulu cami meydanında bunu yaptı, hiç yakışık olmadı, çevreden de eleştiri aldı.
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR