Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Coronaya Farklı Bir Bakış

Coronaya Farklı Bir Bakış

Corona virüsü hayatımızı zorlaştirsa da, yaşam kalitemizi duşürsede, sağlık gibi çok önemli tehdidi olsa da; insanlığa insani değerlere uymayı zorunlu hale getirmesi yönü ile düşündüğümüzde iyi tarafı da vardır.

Corona "her hayırda bir şer, her şerde bir hayır vardır" Kaidesi gereği uluslararası sosyal dayanışmaya vesile olması iyi olan kısmıdır.

İslamin "infak" dünyanın sosyal ekonomik adalet dedigi zenginin fakire; karşilik beklemeksizin yardim etmeye zorlamasi guzel tarafidir.

Bu hastalık; kocaman devletlerin çaresizliğini, güç ve kudret sahibi oldukları sanılanların şaşkınlığını ortaya koyması,

Firavun, Nemrut ve benzeri zamanın güç odaklarının ilahlık davasında bulunanların akıbetleri ile corona virusunun dünyayı dize getirmesi paralellik arz etmesi de düşündürücüdür.

Yine tüm dünyayı karantina adı altında evlere hapis etmesi de manidardir.

Coronaya teslim mi olacağız?

Hayır.

Insanlık pes etmemiş/etmeyecek hatta insanlık yeniden inkişaf etmeye başlamış/başlayacaktır.

"Bir birini tamamlayan binanın tuğlaları" gibi renk, dil, din, ekonomik durumu, konumu... bir tarafa birakilarak virüse karşı toplumsal ortak mücadele etme zorunluluğunu öğretmiştir.

Numan İbn Beşir(ra) Rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:

"Müminler birbirini sevmekte, birbirine acımakta ve birbirini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar "(Buharı, Müslim)

"Kendine istediğini başkasına isteme", "Komşusuna iyilikte bulunma", "Mazlumun duasını alma.".. Unutulan bu değerlerin virüs sayesinde insanlığın gündemine gelmesi iyi olan tarafidir.

Kapitalizmin vahşi çarkı altında moderin köle ve sosyalist rejimin çalışan birer bireyi gibi görünen insanlık bu corona virüsü sayesinde değer bulmaya başlamıştır.

İnsanların insan olma hasebiyle değer bulması "bir tarağın dişleri" gibi eşit olması ve camideki cemaat gibi aynı safta omuz omuza olması gerekir.

Bu da "en hayırlısının insanlara en fazla hayri dokunan" misali hayır ve hastenede yarış ile olur.

Ülkelerin peşi sıra vatandaşlarına dağıtılmak üzere yüksek miktarda bütçelerinde pay ayırmaları sosyal adalet için yeterli olmasada doğru olandır.

Corona virüsü toplumun maslahatı ve huzuru için fakirin sömürülmesi değil insanca yaşaması için ekonomik desteğin şart olduğunu göstermiştir.

Zaten dinimiz islam; namazla beraber en çok zekattan söz etmiş fakir, miskin, yetim, komşu hakkı, akraba hakkı, anne-baba hakkı... namazdan da fazla Kur'an da zikir etmiştir.

En yakınımızdan başlayarak "çorbada tuzumuz bulunsun" misali iyilik yapmaya başlayalım.

Selam ve dua ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR