Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Cumali Atilla'ya çağrı!

Cumali Atilla'ya çağrı!

Sn. Büyükşehir Belediye Başkanından Talebimdir.

Bazı talepler vardır ki makuldür, yerine getirilmesi kolaydır, halkın nezdinde takdir edilir ve Allah'ın rızasını kazanmaya vesile olunur. “Bir taşla iki kuş” değil belki kuşlar katliamı yapılabilir.

Diyarbakır Büyükşehir belediye başkanı Sn. Cumalı ATİLLA bey efendiden de talep ettiğim işte böyle bir şeydir. Talebim Hz. Süleyman camisi, bay ve bayan tuvaletlerinin bedava olmasıdır.

Diyarbekirimizin medarı iftiharı, Müslüman olmamızda ve buranın bize yurt olmasında en çok emeği geçen, Hz. İyaz B. Ganem komutasında şehrin Fethi esnasında şehit olan 27 Sahabenin medfum olduğu Hz. Süleyman camisi çevresinin temiz olması manevi havasına uygun olmasıdır.

Mekke ve Medine dışında dünyanın başka da bir yerinde bulunmayan 27 sahabenin bir arada bulunduğu bu cami son dönemlerde çevresi bazı düzenlemeler yapılsa da bana göre eksik olduğudur.

1155-1169 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafında ve asıl ismi Nasiriye Kale Camii olarak yapılmıştır.

Cami; bura da 27 Sahabe ile beraber medfun bulunan Hz. Halit B. Vlid’ın oğlu Hz. Süleyman’a atfen Hz. Süleyman camisi denilmiştir. Cami Selçuklu tarzında yapılmış, Arap mimari usulüdür.

İstanbul’da ki Hz. Eyüp Sultan, Ankara hacı Bayram-ı Veli ve Darende deki Somuncu baba cami ve Külliyelerini görmüş iftihar etmiş ve takdir etmişimdir.

Manevi bakımdan buralardan daha fazla (27 Şehit Sahabe kabri bulunması) değere sahip olan Hz. Süleyman camisinin de buralara benzer düzenleme yapılmasıdır. Yüksek maliyet ve imkan söz konusu olduğundan öncelikli talebim değildir.

Yine Osmanlı dönemi tüm camilerin müştemilatlı olmasına rağmen her ne hikmetse burasının olmaması veya olanın başka kurumlar tarafından kullanılmasına izin vermesini iptal edip aslına uygun hale gelmesi gibi zor bir talebi de şimdilik istemiyoruz.

İç kale ve caminin üstü, kafeterya olarak kullanılması manevi dokuya uygun olmaması, bir kısmının Müze ve paralı olması, rant elde edilmesini önlemesini de talep etmiyoruz.

Yine daha önce bölgede bulunduğu iddia edilen Sin Camisinin aslına uygun biçimde tekrar inşa edilmesi, İnanç türizminin merkezi olması çalışmalarını yapmamanıza da bir şey demiyoruz.

Sn. Başkanım:

Tuvaletlerin bedava olması konusunda ise ısrarcıyız. Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba da her türlü ihtiyaca cevap verecek biçiminde yapılan ve bedava ola tuvaletler burada da bedava olmadır.

Millet sur üstüne çıkıp kuytu bir yerde ihtiyacı gidereceğine, etrafa pis kokuların oluşmasına sebep olacağına, yerli ve yabancı türistlere rezil olacağımıza tuvaletler bedava olsa daha iyi olmaz mı?

Sn. Başkanım;

Sizin sorumluluk alanınıza girip girmediğini tam bilmiyorum, ancak bildiğim bir şey var ki, sizin Hükumet tarafından kayyum olarak atandığınız. Hükumet nezdinde ağırlığınızın olduğu, sizin talebinizi diğer kurum ve kuruluşların olumsuz cevap vermeyeceğidir.

Diyarbakır'a bunca hizmetlerinizin yanında en azından Hz. Süleyman camisindeki tuvaletlerin bedava olması çalışmanızı da eklerseniz bir Diyarbakırlı olarak size müteşekkir oluruz.

Selam ve dua ile

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR