NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Demokrasi nöbeti Demokrasi mitingi yetmez Adres; Laik Cumhuriyet

Demokrasi nöbeti Demokrasi mitingi yetmez Adres; Laik Cumhuriyet

 

 

 

 

Demokrasi nöbeti ya da Demokrasi yürüyüşleri elbette ki çok önemlidir, ancak yetmez. Adına nöbet ya da mitingler yapılan Demokrasiyi korumak, diri tutmak, yaşam biçimi olarak devamını sağlamak için Devleti, Laik Cumhuriyet temelli yeniden yapılandırmak, onarmak, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak gerekiyor.   

 

Gelinen nokta bu durumu öngörüyor. Aksi, olan bitenlerin halı altına sürülmüş bir temizlikten başka da bir şeye yaramaz. Halı altına sürülmüş çöpler bir süre sonra etrafa doğal olarak koku salar, yeni rahatsızlıklara neden olur.

 

Nöbet, yürüyüş ve mitingler, mevcut durumu kurtaran, darbe girişimi yapanların ya da bundan sonra devamı için pusuda yatanların hesaplarının bozulması için önemli ve ciddi adımlardır. Adımları gevşetmemek, sıklaştırmak, gerekiyor.

 

Olan bitenleri tek başına bir şahsa, gruba, hükümete, bakanlara yönelik bir eylem biçimi olarak değerlendirmek, tutulan demokrasi nöbetlerini, yapılan demokrasi mitinglerini boşa çıkarır. Cumhuriyet rejiminin ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem biçimi olarak değerlendirilmesi gereken Darbe girişimini boşa çıkarmak, devamını engellemek; Laik, demokratik Cumhuriyet rejimini onarmak, yeniden yapılandırmak ve güçlendirmekle mümkündür.

 

Hükümet ve Cumhurbaşkanlığı makamının bundan sonraki süreçte, tek başına iktidar olmanın istikrarlı, garantili bir yönetime tekabül etmediğini görerek, devlet erkinin adaletli, eşit, hukuki çerçeveye oturtulmuş, toplumsal mutabakatla yönetmenin istikrarsızlığı ortadan kaldıracak tek unsur olarak kendini dayatıyor.

 

Cemaat-AK Parti-Cumhurbaşkanı arasındaki bir kavga olarak değerlendirilmemesi gereken bu girişimin, başka partiler iktidarda olsa dahi, bugünlerde olmasa bile önümüzdeki zaman diliminde mutlaka gerçekleşmesi gereken bir planlama olduğunu görmemiz gerekiyor. Bunun işaretlerini zaten görüyor ve biliyorduk.

 

O nedenle; rejim değişikliğini hedefleyen bu girişimi, bundan sonra denenmesi mümkün bu tür girişimlerin engellenmesinin tek ilacı, adresi; parlamenter demokratik rejimdir, Laik Cumhuriyettir. Demokrasi güçlerinin buluşması gereken son nokta, son adres budur. Nöbet, yürüyüş ve miting ruhunun buluşması gereken bu adrese varmak için bundan daha iyi bir zemin bir daha olmayabilir.

 

Siyasal İslam’ın kendi arasındaki kavga olarak değerlendirilmemesi gereken bu darbe girişiminin toplumun tüm kesimlerini hedef aldığını çok net gördük. Toplumun tüm kesimlerinin darbeye karşı yüksek refleksi de bunu kanıtladı.

 

Mücadelenin ana ekseninin Laik cumhuriyeti korumak olduğu gerçeğinden hareket edildiğinde, bu tür girişimler olsa bile gerçekleşme ihtimali toplumun direnişçi refleksini aşamayacaktır.    

 

Parlamento, iktidar, siyasi partiler ve Cumhurbaşkanlığı makamının toplumun direnişçi reflekslerini iyi okuması ve cevaplaması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR