NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Demokrasiyle taçlandırılmış Cumhuriyet

Demokrasiyle taçlandırılmış Cumhuriyet

Cumhuriyet eşit yurttaşlık için doğru bir adres. Zaman, zaman akamete uğratılmak istense de, laiklik ile birlikte devre dışı bırakılmak istense de, güçlü yapısı ve sonsuz desteğiyle ayakta kalmayı başarmış, karanlık zihinler karşısında direnen bir yönetim biçimi olarak varlığını sürdürüyor.

Çocukların, kadınların, yaşlıların, özetle herkesin kendini ifade edebileceği bir yönetim biçimi. O nedenle; her koşulda, her şartta sahip çıkılması, korunması, yaşatılması gereken bu yönetim biçimini ortadan kaldırmak isteyen zihniyetler bile, son noktada Cumhuriyete ihtiyaç duyuyorlar.

98’inci yıl kutlanırken, bundan önceki yıllarda iktidarın havasına-suyuna uyarak Cumhuriyeti eleştiren, yok sayan, Atatürk’ün büstlerinin kırılmasına, yıkılmasına, çöpe atılmasına göz yumanların dahi kutlamalara coşkuyla katıldıklarını, coşkuda tavan yaptıklarına tanıklık ediyoruz.

Sosyal medyada yarışa girmiş vaziyetteler.

Şunun farkında değiller, Cumhuriyet iktidarlarla gelip onlarda birlikte giden, yok olan değer değildir. Cumhuriyet, herhangi bir ülkenin eşit yurttaşlık temelinde yönetildiği, insanlarının hak, hukuk, adaletli bir şekilde sahiplenildiği bir yönetim şeklidir. Demokrasisindeki eksiklikleri tartışabiliriz, ancak eksikliklerini giderebiliriz. Diktatörlüklerin, şeriatçı yönetim anlayışlarının hâkim olduğu alanlar tartışmaya, eksikliklerin giderilmesine kapalı alanlardır. Bunları çok net bildiğimizde, laik Cumhuriyet biçimlerinin insanın varlığına hitap eden yapısının ortadan kaldırılmasına müsaade etmeyiz, etmemeliyiz.

98.yılı kutluyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılı için bir şey kalmadı. Yüzüncü yılın sonuna 2 kala, ikinci yüzyılı da sağlam temellere oturmak için gösterilen çabalara tanıklık ediyoruz. Çok ciddi bir toplumsal muhalefet oluştu. Cumhuriyete, laikliğe karşı olan bazı kesimlerin de son zamanlarda iki değerin kıymetinin farkına varmış olmaları, savunmaları da gelecek için son derece önemli.

Valilikler cumhuriyet bayramını kutlama yarışı içinde. Daha önce kutlamalara ilgi göstermeyen bürokratları da kutlamalarda görmeye başladık. Bu da iyi bir gelişme. Tekrar söylüyorum; Cumhuriyet, laiklik iktidarlarla gelip, onlarla giden değerler değil. Toplumun genel değerleridir, sahip çıkmak her yurttaşın görevidir.

‘Demokrasiyle taçlandırılmış Laik Cumhuriyet hepimizin.

Kutlu olsun.

100’üncü yılı da demokrasi güçleriyle birlikte kutlamak umuduyla’

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR