NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır’ın gündemi

Diyarbakır’ın gündemi

Diyarbakır’ın gündemi soğuk havaya rağmen bu ara pek hareketli. Geride bıraktığımız haftanın yoğun konusu ‘Kürtçe seçmeli ders’ oldu. Okullarda olduğu kadar dışarıda, ailelerde Kürt siyasi şahsiyet, parti ve derneklerinde bu konuda ciddi bir çaba ve teşvik söz konusuydu. Çocukların ana dillerinde ders görmelerinin bir hak olduğu konusunda ortak bir görüş ve çabanın varlığı son derece anlamlı oldu.
Biz de gazete olarak, bu konudaki haberlere ağırlık vermekle birlikte, manşetimizi Kürtçe ders için attık. Pazartesi günü DERSA KURDİ HILBIJERIN! Başlığıyla çıktı gazetemiz.
*
Çatışmalı dönemin mağduru olan Suriçi ilçesinin Yeni Kapı bölgesi tamamen açık ve yoğun bir ziyaret var. Anısı olanlar aradığını bulamasa da aradığının yerini bulmasına yardımcı olan ayaktaki tarihi eserlerle avunuyor. Bu durumu kendim yaşadığım gibi, dolaşırken yaşayanlara tanıklığım olduğu için çok iyi biliyorum. Cumartesi günü hiç tanımadığım birileriyle bu anlamda duygusal bir zaman yaşadım. Hiç tanışamasak da, aynı tarihlerde aynı bölgede olmasak da, bölgenin kendisi bizim varlık nedenimiz olduğu için ortaklaşabiliyoruz.
Böyle duygusal bir anda telefonum çalıyor, karşıdaki tanıdık bir ses, ‘Abi bu yeni yapılan evlerin oradan geçiyorum, bütün muslukları, kapı kolları, elektrik aksamları hırsızlar tarafından sökülüp çalınmış, yazık değil mi?’.
Yapılacak bir şey yok, bölge talan olmuş, yeni yapılan evlerin çalınanları yerine takılır da, yakılan, yıkılan tarihi ne yapacağız?
Sonuç olarak; eskiye de yeniye de sahip çıkamıyoruz işte.
Belki Kaymakamlık tam anlamıyla bölgeye taşındığında güvenlik meselesi de hal olur, bölge kontrol altına alınır diye düşünüyorum. Süleyman Nazif’e tabelayı takmışlar, taşınma da yakında sanırım.
Evet..Tarih, kültür ve turizm değerlerimize mutlaka sahip çıkmamız gerekiyor.
Özellikle tarih hafızası önemli, sahip çıkalım ki kaybolmasın, gelecek nesillere sağlıklı yansısın.
Bu kapsamda bugün, Çarşamba günü bir etkinlik, aynı zamanda bir çalışma var.
Kısa adı DİTAV olan Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, ‘2022 Diyarbakır Zerzevan yılı olsun’ çalışması başlattı, kampanyaya dönüştürmek istiyor. Demir oteldeki toplantıya STK’lar, kentin bileşenleri de davetli. Amaç, tarih değerlerimizi turizmle buluşturmak, bu anlamda ‘2022 Diyarbakır Zerzevan yılı olsun’ kampanyasını kamuoyuna mal etmek.
2022 turizm açısından Diyarbakır adına hareketli bir yıl olacak gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR