Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Diyarbekir ve işsizlik-2

Diyarbekir ve işsizlik-2

İstanbul'un, Ankara'nın, İzmir'in... ve benzeri büyük şehirlerin ulaşım, alt yapı, güvenlik sorunu; yerinden istihdam yani Diyarbakır, Sivas, Muş, Şırnak, Hakkâri, Niğde, Kırşehir ... yapılacak yatırımlarla hal olunur.

Hava limanları, tüneller, köprüler... yerine o paralarla geri kalmış illerde yatırım yapılsaydı; bu şehirlere yoğun göç ve nüfus yığını olmaz ve beraberinde sorunlar da oluşmazdı.

Yanlış politikalar ve yatırımlar, işsizliği, yardıma muhtaç ve açlık sınırındaki insan sayısını artırmıştır.

Sosyal devlet anlayışının gereği kâr etme yerine; ekonomik dengeyi sağlamak, gelir dağılımını adilane yapmak ve ülkenin imkânlarını fakirlerden yana pozitif biçimde kullanmaktır.

Çalışma gücü olmayanlara yaşanabilir destekler vermek ve işsizlere iş imkanı sunmaktır. "Balık vermekten ziyade balık tutmasını" öğretmektir.

Devletin öncülük edeceği iş ve istihdama yönelik fabrikalar kurmakla olur.

Bu da büyük şirketlere teşvik edici paketlerle değil, vergi yüklünü hafifletmek, kar marjı düşük veya riskli bölgelerde ise yatırımlar yapmaktır.

Daha önceki iktidarla döneminde var olan 5 Yıllık kalkınma planları, KİT (Kamu iktisadi teşebbüsler) ve KİK (Kamu iktisadi Kuruluşla) tekrar faaliyete geçirmektir.

ANAP yani Özal ile başlayan ve Ak Parti iktidarıyla zirve yapan özelleşme ve özel sektöre teşvik politikası orta ve dar gelirli vatandaşa derman olamamıştır. 

Bu yanlış politikalar İşsizliğe çare değil var olan sorunları daha da büyümesine sebep olmuştur. Özellikle işletmelerin özelleşmesi neticesi bu işletmeler kapanmış, işsizler ordusuna yenileri eklenmiştir.

Uygulanılan yüksek vergi politikası, dürüst yatırımcıyı ürkütmüş, maliyetlerin artmasıyla zam olarak vatandaşın geçim sıkıntısına sebep olmuştur.

Alınan yüksek vergiler teşvik, ihale ve desteklerle rant elde eden mutlu bir azınlığın (nüfusun %001) oluşmasına sebep olmuştur.

Özellikle bölge ve ülke için çok önemli olan GAP projesi ihmal edilmiş, entegre tedisler sonlandırılmış, sadece barajların bitimi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Bölgenin var olan doğal imkanları atıl duruma düşmüş işsizlik artırmış iş bulma ümidiyle büyük şehirlere göç vermiştir.

Yanlış politikalar ve bu yanlış politikadan ısrar etme zarardan öte faydası olmamıştır.

....

Yazı dizisi devam edecek.

Selam ve dua ile 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR