Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

DOST MODERN DARBE

DOST MODERN DARBE

        İktidar şemsiyesi altında büyüyen eski ittifak gücünün; yani devletin içerisindeki paralel yapılanmanın, iktidarla  geri dönüşü zor bir yola girdi. Aradaki köprüler atıldı.

         Devlet; içindeki devletlerin varlığı devam ettiği sürece, Türkiye’nin sorunlarına kalıcı çözümler üretilemeyeceği bilinen bir gerçektir. Türkiye’nin biriken ve tarihselleşen demokratikleşememe sorunların temelinde de bunun önemli etkisi vardır. Ortaya çıkan gelişmelerin  dayattığı :  Devlet tekleşmesidir. Paraleli, derini ; legali-illegali olmamalıdır. Kısacası ; içinde başka devletçikleri barındırmamalıdır.

         Bunu başarmak iktidarın; iktidarların geleceğiyle bağlantılıdır. Bu başarı nasıl sağlanacak? Tek başına bürokrasi içerisindeki tayin terfi depremiyle  olmaz. Yolsuzluk ve suistimal iddialarının şaibe altıda kalmasıyla da olmaz. Bu sorunun tek çözüm ilacı demokrasidir. Şeffaflıktır. Gelir adaletidir. Yargı bağımsızlığıdır.

        Bu temel konularda ciddi mesafeler alınamazsa AKP’nin geleceği, 12 Eylül sonrası kurulan  partilerden farksız olur. ANAP ve DOĞRU YOL gibi partiler de büyük oy potansiyeliyle iktidar olmuşlardı. İktidara hızlı tırmanış aynı şekilde hızlı düşüşü de getirebilir.

      TC kuruluşundan beri normalleşmeyi bir türlü başaramayan bir yönetim yapılanmasıyla günümüze kadar geldik. Bu farklı yapılanmalar sonucu kaç darbeler yaşadık. Nerdeyse darbeler rejimi olduk. Siyasal yaşamımıza damgasını vuran darbeler oldu. Askeri darbelere, post modern darbe eklendi. Şimdi bunlara; dost modern darbenin eklenmesiyle yeni bir  dönem başladı. Böylece darbeler dosyamız gittikçe zenginleşmiş oldu.

       Bu çatışma ortamının tozu dumanı arasında yolsuzluk ve suiistimallerin boyutları ve derinliğidir.

       Başlagıç ve sonuç her zaman örtüşmüyor. Yolsuzluklara karşı söylemiyle iktidara gelen iktidarın kendisi öncekilerden daha ağır ve boyutlu iddialarla karşı karşıya kaldı. Demek ki iktidarda uzun süre kalmak  zamanla yadsıdıklarının yadsıması durumuna gelinebiliyor.

         Çözüm demokrasiden geçiyor. Her derde deva demokrasidir. En azından en geçerli çözüm yöntemidir. Şeffaflıktır. Şimdi kimi düzen içi operasyonlar ve düzenlemeler  yapılıyor, bu düzenlemelerin yarın daha farklı sorunlara yol açmaması için demokrasiye hizmet etmesi gerekmektedir. Yoksa tek parti dönemini aratmayacak sonuçlar ortaya çıkarsa yeni sistem sıkıntıları yaratmaktan başka bir şey ortaya çıkarmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR