Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Ekonomik Kurtuluş Savaşı ve İktisat

Ekonomik Kurtuluş Savaşı ve İktisat

Ülkemizde uygulanan yanlış politikalar neticesinde; dövizde dalgalanmalar olmuş, tefecilere gün doğmuş ve zengini daha zengin olmuştur.

Piyasayı Türk parası değil döviz'in belirlediği vehim bir durum söz konusu.

Bu duruma; faiz indiriminden öte, ekonomideki başarısızlık, yanlış politika ve itibar için yapılan israflar daha öncelik teşkil ettiğidir.

Faiz'in her çeşidini ve miktarı NAS yani Kur'an ayetile yasaklanmış ve "Allah ve Resulunun onlarla savaşacağı" açıkça belirtilmiştir.

Ekonomideki sıkıntının varlığını kabul edip "ekonomik kurtuluş savaşını" ilan eden hükümet işi "dış güçlere" bağlayarak, hamaset nutuklarıyla başarılı olacağını beklemek boşunadır.

Yanlışlarda diretme, hatalara devam etme, doğrulara kulak tıkama faydası olmayan beyhude çabalardır.

Olması gereken doğru teşhis ve tedaviyi uygulamaktır.

Güvenini sağlamak, yeni bir enerji ve sinerji için erken seçimin yapılması elzem olduğudur. Erken seçim pek mümkün görünmüyor.

Kurtuluş savaşlarında başkomutanın rolü, sevk ve idaresi çok önemlidir.

Ön safta yer alması, fedakarlığı ilk kendisi yapması, tebasıyla lokmasını paylaşması ve en yakınlarını da buna teşvik etmesi başarıda çok önemlidir.

Faiz indirme çabasına, devletin de; öğrenci kredi faizleri, elektrik, su, bağkur ve benzeri gecikme faizlerinden vazgeçmesi ile destek vermelidir.

Devlet erkanı için yapılan israflara son verilmeli, saray harcamaları bu süre zarfında durdurulmalı, tasarruf yapılmalı ve iktisat önem verilmelidir.

Arapların "millet mülkünün dini üzerinedir" kaidesiyle; tepedeki tasarruf aşağıya doğru sirayet edecektir.

Bediuzzaman:

"Hâlık-ı Rahîm, nev'-i beşere verdiği nimetlerin mukabilinde ŞÜKÜR istiyor. İsraf ise şükre zıddır, nimete karşı hasaretli bir istihfaftır. İktisat ise, nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır. Evet iktisad hem bir şükr-ü manevî, hem nimetlerdeki RAHMET-İ İLAHİYEYE karşı bir hürmet, hem kat'î bir surette sebeb-i bereket, hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat, hem manevî dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet, hem nimet...(Lemalar)

Dolara endeksli anlaşmalar Tl cinsine çevrilmeli, kâr garantili anlaşmalar fesh edilmelidir.

Ülkenin kaymağını yiyen zenginlerden fark gözetmeksizin fedakarlık istenmelidir. Yanaşmayanlara yaptırım uygulanmalıdır.

Selam ve dua ile

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR