NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Genel seçim tablosu

Genel seçim tablosu

Naci Sapan

Yerel seçim sonuçlarından önümüzdeki genel seçimin tablosu ortaya çıktı. Bu tablodan cumhurbaşkanı da çıkar 2019’a kadar devam edecek olan yeni bir iktidar da çıkar. Başbakan Cumhurbaşkanı olur mu olmaz mı, bilemem, ancak, önümüzdeki genel seçimden yeniden bir AK Parti iktidarının çıkacağı Pazar günkü tablo ile kendini gösterdi. Bu tablo Başbakan’ın 2023 hedefine hitap ediyor.

Pazar günkü tablodan sadece Cumhurbaşkanı, genel seçim ve 2023 hedefi mi çıktı? Hayır, aynı zamanda ülkede ciddi bir muhalefetin olmadığını da ortaya koydu. CHP ve MHP’nin güçlü muhalefet partileri olmadığını bir seçimi daha geride bırakırken gördük. Başbakan’ın performansı iki liderin de performansını geride bıraktı. Seçimin sonuçları da bunun için net bir gösterge oldu. Bütün olanlara rağmen, Başbakanın ikna edici, CHP ve MHP liderlerinin ise ikna edici olmadığı ortaya çıktı.

BDP-HDP’ye gelince; oy oranında artış görülüyor. BDP mevcut illeri korurken, 3 yeni ili hanesine kattı. Mardin Büyükşehir, Ağrı ve Bitlis illerini alarak oy oranını artıran BDP, belediye başkanlıklarının mevcut olduğu bazı illerde oy düşüşü yaşadı. Hizmetten ve aday profilinden kaynaklı bir düşüşün olduğu belli. Ancak, oy oranının arttığı illerden dolayı bu açığını kapatan BDP’nin, bütün bunlara rağmen genel oy oranındaki artış, HDP ile birlikte bir morale hitap ediyor. Ancak, yüzde 10 barajını aşmak veya bu rakama ulaşmak gibi bir hedefin yakalanamaması sanırım iki partinin de kurullarında tartışma konusu olur.

Özetle; CHP-MHP-BDP-HDP’ de genel manada oy oranlarında bir artış var, ancak CHP ve MHP için bunun başarı olduğunu söylemek mümkünler içinde değil. BDP-HDP blok’u için bunu başarı olarak değerlendirebiliriz.

Seçim propaganda ve çalışmalarını genel anlamda izledik. Siyaseten en ilkeli muhalefeti BDP’nin yaptığına tanıklık ettik. CHP ve MHP sadece başbakanın şahsını hedef alarak kasetler üzerinden propaganda yöntemini denediler, sadece kendi kitlelerine hitap ettiler. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, iki liderin aksine genel ve halka dayalı, ikna edici konuşmaları ile daha ciddi bir muhalefet gerçekleştirdi. Ancak, yüzde 10 barajı veya bu banda henüz yaklaşmamış olmaları BDP-HDP blok’unun genel seçimler konusunda kendilerini ciddi bir şekilde gözden geçirmelerini dayatıyor. Çözüm ve demokratikleşme sürecinin daha sağlıklı yürüyebilmesi için BDP-HDP blok’unun eli artan oy oranı ile biraz daha güçlendi. Bu gücün daha iyi, ilkeli bir dozda siyasete ve yurttaşlara yansıması gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR