Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Günlerin, bugün getirdiği “Bir Mayıs”

Günlerin, bugün getirdiği “Bir Mayıs”

Dönüp bakıyorum ardıma ve 38 yılı geride bıraktığımı fark ediyorum. Kelimenin tam anlamıyla sararmaya yüz tutmuş fotoğraflar da olmasa geçmiş sanki hiç yaşanmamış gibi! Ya da kendimize ait olmayan eski bir filmin belleklerde yarım yamalak anımsanan kareleri gibi kalacak!

Allahtan ki an’ı anımsatan fotoğraflar var. Onlar da olmasa belleğimiz belki de bize ihanet edecek, yaşanan zalimlikleri gördükçe!

Siyah beyaz fotoğrafa bakıyorum.

 

Önümüzde bir pankart; "MC DÜŞÜRÜLMELDİR". Sene 1976, 1 Mayıs günü. Ankara'dan 13 otobüs gece yarısı çıkmışız yola. Bir mayıs sabah saatlerinde Kabataş vapur iskelesinde toplanıyoruz. Sonra alana girmek için sıramızı bekliyoruz.

 

Öğlen saat bir sularında Kabataş-Gümüşsuyu ve oradan Taksim alanındayız, mahşeri bir kalabalık. Kürsüde biri konuşuyor ama alanın her bir köşesinde ayrı heyecan yaşanıyor.

 

O güne dek hep işçi sınıfından, işçi sınıfının iktidar olmasından, hatta öncülük misyonu olduğu için, misyonuna göre davranması gerektiğinden söz edilmiş de! İşçi sınıfı gücüyle o denli ve o ana kadar sahnede arzı endam etmemiş/edememiş.

 

İşte bugün 38 yıl sonra geri dönüp o fotoğraf karesinden iz sürerek geçmişi düşündüğümde aklımda kalan bir mayıs görüntüsü, işçi sınıfının bir daha da o haliyle bir başka görüntüde zihnimde hiçbir zaman yer alamayacak "sahici tezahürü".

 

Ve bir şarkı ya da marştan arda kalanlar; "günlerin bugün getirdiği / baskı zulüm ve kandır" ve tabii olarak o 1976 1 Mayıs'ı.

 

İtiraf edeyim ki, bugün 1 Mayıslarda aynı heyecanı yaşamak istiyorum. Belki İstanbul'da olsam her köşe başından, her sokak aralığından fırlayan o "firari güvercinlerle" birlikte olmak isterdim yaşım ve fiziki durumum elvermese de!

Ama gönlümüz, ruhumuz ve gündemimiz ile önceliklerimiz o kadar değişti ki!

Son zamanlarda artık sadece Newroz bayramlarında, Diyarbekir Newrozlarında ben o eski 1 Mayıs coşkularını yaşamaya başladım. Ama diliyor ve istiyorum ki; 1 Mayıs ile Newroz Bayramı buluşsun. İki bayram da birbirlerinin coşkusunu, birbirlerini ötelemeden yaşasın istiyorum. Ve bir Mayıs’ta Taksim Meydanının bir mayıslara açık olması yetmez adı da değişip “Bir Mayıs Meydanı” olmalı.

Bu sebeple yarın için selam olsun kardeşler; "bijî, herbijî yek gûlan" diyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR