NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Halkın iradesi önemli

Halkın iradesi önemli

 

Çatışmalı ortamdan kaynaklı şiddet sarmalı devam ettikçe sivillerin yaşam alanı daralıyor, morali bozuluyor, gelecekle ilgili sağlıklı düşünme olanakları da ortadan kalkıyor. Kin ve nefret tohumlarının ekilmesine zemin hazırlanıyor. Sandığa yansıyan/yansıyacak olan halkın iradesi boşa çıkarılmaya çalışılıyor.  

Çatışmalara yoğunluk kazandırılan Yüksekova, Cizre, Silvan, Diyarbakır’da insansızlaştırma ve seçmensizleştirme politikalarının özellikle geliştirildiğinin altını özellikle çizerek şunları söylemek istiyorum;

‘Buralardaki çatışmalar hayatı çekilmez hale getirdi, güvensiz bir ortam hazırladı. Bu ortam bütün bölgeyi, aynı zamanda Türkiye’yi etkisi altına aldı. Belki de istenen, arzulanan da böyle bir ortamdı. Halk, kendi iradesinin boşa çıkarılarak sandığa yansımasını engellemeye yönelik zeminin özellikle yaratılmak istendiğinin farkında. Sivil alana kaydırılan çatışmalı ortam, aynı zamanda sivil siyasetin hareket alanını daralttı.’

Sivil siyasetin hareket alanının daraltılmak istenmesinin AK Parti iktidarının devamı için yapılmış hesapların bir parçası olduğunu görmek, söylemek haksız bir sonuca hitap etmiyor. Bunu boşa çıkaracak olan elbette ki halkın iradesi olacaktır. Güvensiz bir ortamda seçim sürecine girilirken, halkın iradesinin silahların gölgesinde boşa çıkarılmasını önlemek için çatışmalı zeminin mutlaka ortadan kaldırılması gerekiyor.

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda ortaya koydukları tavır ve yaptıkları çağrı son derece önemli. Kandil’in de devletinde Diyarbakır’daki sivil kuruluşların çözüm ve barış için verdikleri çabayı, yüklendikleri sorumluluğu çok iyi biliyorlar. Bu anlamda STK’ların çözüm ve barış süreci denilen süreçte verdikleri çabayı, gösterdikleri gayreti gözden kaçırma hakkına sahip değiller. Çatışmalı ortamın olmaması için denge unsuru olan, dikkate alınan Diyarbakır’daki STK’ların bugünde dikkate alınmalı ve yükselen sesine değer biçilmelidir.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar’ın STK’lar adına yaptığı ortak açıklamada verdiği mesaj son derece önemli.

“Son üç yıldır yaşanan çatışmasızlığın yarattığı barış ortamının kıymetini ve değerini son yaşananlarla birlikte daha iyi anlıyoruz’’ mesajı aynı zamanda halkın düşündüklerinin özetidir. Bundan daha net, özet mesaj olabilir mi?

Halktan STK’lara yansıyan, onların aracılığıyla sunulan bu mesaj mutlaka dikkate alınmalıdır.

Çünkü halkın iradesi önemli.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR