NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Haymana’da Kobane acısı!

Haymana’da Kobane acısı!

Metropol illeri ve Orta Anadolu’daki Kürt seçmen oylarının AKP’den HDP’ ye geçiş yaptığı, yapmak üzere olduğu yönündeki kanaatim giderek güçleniyor. AK Partililer bu duruma her ne kadar itiraz etseler de durum bu. Bulundukları alanların sosyal ve siyasi koşulları gereği daha önceki yıllarda, seçimlerde Kürt siyasal hareketine yönelmeyen Kürt seçmen, 7 Haziran seçimleri için HDP’ ye yönelmiş durumda.

Kürt siyasal hareketinin bağımsız adaylarla seçimlere girmesi nedeniyle oyların özellikle de çözüm ve barış süreci nedeniyle AK Parti’ye kaydığını biliyorduk. Orta Anadolu ve Metropol kentlerdeki Kürtlerin de barış ve çözüm süreci konusunda umutsuzluğunu gözlemlemek mümkün.

Bu umutsuzluk yeni mi oluştu?

Hayır

Gözlemlerimiz, Kobane’ye işaret ediyor.

Cumhurbaşkanının ‘Kobane düştü düşecek’ ardından da ‘Kürt sorunu yok, daha ne verelim’ açıklamaları bölgede yaşayan Kürtlerde olduğu gibi Metropollerde ve Orta Anadolu’daki Kürtlerin yüreğini acıtmış. Bunu bire bir diyalogla duydum, çok net gördüm.

Tek yer ve örnekle size de aktarayım.

Önceki gün Ankara’nın Haymana ilçesindeydim.

Kürtlerin yaşadığı bir ilçe

 Köyleri ile birlikte nüfus ve seçmen sayısı kıymetli bir ilçe. Daha önce tanıdıklarımla, tanımadıklarımla sohbet ettim. AK Parti’ye oy veren Haymana’da ciddi bir kırılmanın olduğunu gördüm. Kürtlerin AKP’ye oy vermeyeceğini anlatıyorlar. Bu konuda bir tahminim söz konusuydu ancak, bu derece ileri boyutta olduğunu doğrusu bilmiyordum.

‘Peki oylar nereye’  diye soruyorum,

‘HDP’ye diyorlar.

Neden HDP’ye, AK Partiyle aranıza hangi kara kedi girdi’ diye esprili soruyorum.

‘Kara kedi meselesi değil, yürek acısı’ diyorlar.

Kobane açıklaması Kürtlerde derin bir yürek acısına neden olmuş. Binlerce kilometre uzaklıktaki kürdün yürek acısı hesaba katılmadan yapılan sert açıklama, elbette ortaya böyle bir sonuç çıkarıyor.  Elbette ki, çözüm ve barış süreci konusundaki umutların yok oluşu da ciddi bir etken.

Haymana’daki yürek acısının Dünyanın neresinde olursa olsun Kürtlerin ortak yürek acısı olduğunu anlıyorum.

Galiba kazandıran da, kaybettirecek olan da Kürtler diye düşünüyorum artık.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR