NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

HDP ve yeni siyaset profili

HDP ve yeni siyaset profili

Bundan sonraki süreç son derece önemli

Adaylar netleşti

Sonuca yönelik çalışmalar başlıyor

 

AK Parti tek başına iktidar olmayı yeniden garantiye almak adına

‘Durmak yok yola devam’ diyecek.

 

MHP, yükselen milliyetçi oyların rüzgârı ile oy yüzdesini yükseltmek üzere alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

 

CHP, hem kendi içini hem de dışarıyı toparlamak ve oy yüzdesini yükselterek ana muhalefet rolünü devam ettirme gayreti içinde olacak ki, 8 Haziran’dan sonra yeniden kurultay sesleri yükselmesin.

 

Gelelim HDP’ye;

7 Haziran seçimlerinin yükselen değeri olarak duruma damga vurmuş vaziyette.

AK Parti’nin çok sayıda milletvekili ile iktidarının önündeki tek engel olarak değerlendirilen HDP’nin barajı aşması halinde (ki şu ana kadar yapılan anketler ve rüzgâr aşacağına işaret ediyor)..

 

Benimde kanaatim HDP’nin barajı aşacağı yönünde.

7 Haziran seçimleri genel anlamda Kürtlerin kendini güncelleyeceği bir seçim olacak gibi görünüyor. Bu güncelleme tek başına bir güncelleme olmayacak. Türkiye halkları ile birlikte, ötekileştirilen tüm kesimlerle birlikte gerçekleşecek bir güncelleme olacak.

 

Hem parlamento nezdinde hem de geniş halk kitleleri nezdinde böyle bir güncelleme gerçekleştiğinde Türkiye yeni, yepyeni bir siyasi profille karşı karşıya kalacak. Ortaya çıkacak yeni profilin nasıl ve ne şekilde organize edileceği meselesi ise seçimlerden sonraki süreçte HDP kadrolarının ortaya koyacağı performansla ilgilidir.

 

Aşılmış bir yüzde 10 barajının yaratacağı sinerjinin iyi organize edilmesi halinde sonraki seçimlerde böyle bir tartışmanın söz konusu olmayacağı, diğer partilerde olduğu gibi oy oranının yükselişi tartışmaları gündem olacak.

**

Bu çerçevede 7 Haziran seçimlerine dönecek olursak, HDP’nin Türkiye genelinde AK Parti’de kerhen duran Kürt oylarını kendine doğru çekeceği gerçeği anket sonuçları ile kendini ortaya koyuyor. Gerek bölgede gerekse Türkiye genelinde çözüm ve barış süreci nedeniyle AK Parti’de toplanan Kürt seçmenlerin oylarının Kobaneden dolayı HDP’ye doğru aktığını biliyoruz.

 

Özellikle Suriye sınır bölgelerine yakın yerleşim birimlerindeki seçmenleri etkileyen Kobane gerçeği, AK Partideki Kürt oylarının dönüşüne büyük katkı sağladığını yaptığımız araştırmalardan elde etmiş bulunuyoruz. Bu dönüşümü özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep’ten çıkacak oylardan daha net görme imkânımız olacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR