NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

HDP’den iade-i ziyaret bekliyoruz!

HDP’den iade-i ziyaret bekliyoruz!

Davete icabet etmek ne kadar nezaket ise, ziyarete karşılık iade-i ziyaret de bir o kadar gerekli, aynı zamanda nezakete karşılık vermek manasında doğru bir davranış biçimidir.
O nedenle; HDP’den, AK Parti grubunun parlamento çatısı altında yaptığı ziyarete, aynı sayıda vekil ile iade-i ziyaret gerçekleştirmesini bekliyoruz, toplumsal beklenti de bu yönde. Aynı şekilde, MHP liderine de daha önce söylediklerini bir kenara bırakarak, AK Parti ziyaretini normal gördüğü yönünde gösterdiği değişim ve dönüşümden dolayı da, ‘merhaba’ anlamında bir ziyaret olabilir. Parlamento çatısı bunların tamamına cevaz verecek ölçüde rahatlık, özgürlük sunuyor.
Bence tam zamanıdır.
Bir de bu tür buluşmalar-görüşmeler, nezaketli açıklamalar, gerilimli ortamlardaki sis bulutlarını da dağıtır. HDP parlamento grubunda, hem AK Partinin hem de MHP’nin gösterdiği ‘siyasi nezakete’ mutlaka karşılık vermelidir ki, hep birlikte seçim öncesi rahatlama pozisyonuna geçebilelim.
Hazır hem AK Parti hem de MHP, ‘HDP-CHP-PKK birlikteliği’ sendromundan sıyrılmış vaziyette iken, karşılıklı ziyaretlerin parlamento çatısı altında normal olduğu, olması gerekenin de bu olduğu yönünde ‘Mutabakat’ çizgisine gelinmiş iken, değerlendirmekte yarar var.
Anayasa ile ilgili maddelerin konuşulması şart değil.
Gerekte yok.
‘Asiye nasıl kurtulur?’u konuşacak halleri de yok herhalde.
Onu toplum kurtarır da!
Ülke nasıl kurtulacak?
Bence parlamento çatısı altında topyekûn kurtuluşu konuşmak gerekiyor.
İade-i ziyaret nezaketiyle kapı aralamak önemli. Siyasette olması gereken diyaloglara madem dönüş var, o zaman, istişare, müzakere, istikşafı görüşme, her neyse, adına da ne denilecekse denilsin, devam etsin görüşme turları, belki sorunlara çare bulunur.
HDP yetkililerinden ricam büyük ortakla görüşmeler yaparken, küçük ortağı da unutmamalarıdır. Madem HDP ile ilgili söylediklerinden vazgeçmiş, büyüklük sizde kalsın, görüşme-buluşmalardan mahrum etmeyin, Genel Başkan Bahçeli’yi parlamentodaki makamında ziyaret edin ki, toplum olarak bizlerde neden-sonuç ilişkileri konusunda doğru analizler yapabilelim.
Ziyarete, iade-i ziyaret, siyaseten doğru tarzdır.
Her zaman toplumsal karşılığı vardır.
İktidarın ihtiyacından kaynaklı yaptığı ziyareti ‘dize getirmek’ gibi algılayan kesimler olabilir, onlar provokatörlerdir!
HDP bunları dikkate almamalıdır.
AKP-MHP yakınlaşma ve ziyaretini, ‘Yanlış yolda’ yürüyenleri ‘Doğru yola çekmek’ gibi algılamak lazım. Ne kadar doğru yola geldiler, çok emin değiliz!
Çünkü toplumsal kefaletleri de tartışmalı!
Ziyaret, olursa eğer, sadece nezaket çerçevesinde olsun o zaman.
Kefilsiz senet olur mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR