NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

HDP’nin zor zamanları

HDP’nin zor zamanları

Naci Sapan

Halkların Demokratik Partisi için zor zamanlar başladı.

Omzunda çok ağır bir yükle, çoklu bileşenleriyle sivil siyaset yolculuğuna başlayan HDP’nin attığı her adım çok dikkatli bir şekilde izleniyor.

 

Yüzde 13 gibi bir ciddi bir desteği arkasına alan, o oranda da son derece ağır bir sorumluluk üstlenen HDP’nin parlamento çatısı altında üreteceği siyasetin toplumsal karşılığı sadece Kürtlerle ilgili bir sorumluluğa hitap etmiyor.  Türkiye’nin bütün coğrafyalarından aldığı oylar nedeniyle artan sorumluluğu o düzeyde geniş bir alana hitap ediyor.

 

HDP, bu ağır sorumluluğu nedeniyle çok kritik bir noktada duruyor.

Ve bütün gözler HDP’nin üzerinde.

Uluslararası kamuoyu, Medya, Türkiye kamuoyu, Kandil, İmralı, Dünyanın bütün coğrafyalarında yaşayan Kürt kamuoyuna karşı ciddi bir sorumluluk üstlenen HDP’nin, toplam beklentilere toplam cevap olacak yeni dönem politikalarını, bilinen genel ilkeleri ile buluşturarak, nasıl ve ne şekilde olacağına dair çok kısa sürede kendi içinde karar vermesi gerekiyor.

 

Henüz çok erken olmasına rağmen, eleştirilerin odağı haline gelen HDP’nin önümüzdeki zaman diliminde bazı hatalar yapma ihtimallerini de göz önüne alarak kendi içinde bir alan savunmasına ihtiyacının olacağı kanaatindeyim. Parti kimliği ile ilk kez seçimlere giren bir partinin yeniden yapılanmasına zaman tanımadan yapılacak eleştirilerin dozunu da o oranda gözden geçirilmesi gerektiği gerçeğini herkesin görmesi lazım.

 

Az sayıda bağımsız milletvekili ile yönetilen bir partinin konumuyla, 80 Milletvekili ile parlamentoda temsil hakkı kazanan bir partinin konumu aynı düzeyde değerlendirilemez. Yönetim ve denetim alanı genişleyen HDP’nin seçim öncesi ve seçim sonrası konumunun aynı olmadığını, yeniden bir yapılanmaya, restorasyona ihtiyacının olduğunu bileşenlerinin, oy verenlerin, Kandil’in, mevcut siyasi partilerin, genel anlamda kamuoyunun çok iyi görmesi gerekiyor.

HDP’nin ‘hata’ yapmasını bekleyerek onun üzerinden ‘saldırı’ pozisyonu almak isteyenlerin, o pozisyonda hazır bekleyenlerin olduğunu biliyor ve tahmin ediyoruz. Bu durumun bu aşamada haksızlık olacağını çok net ifade etmekte yarar var.

 

Bu nedenle;

HDP için zor zamanlar başladı.

Çok geniş bir zamanı yok.

Kısa sürede çok iş başarmak,

Çoklu beklentilere çoklu cevaplar vermesi gerekiyor.

Yani HDP için çift vardiya mesai zamanıdır.

O nedenle; Beklentisi olan bütün kesimlerin makul bir süre beklemelerinde yarar var.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR