NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Her seçim bir savaş (mı)!?

Her seçim bir savaş (mı)!?

Demokrasi adına işlem gören seçimlerin ‘barış’, ‘huzur’, ‘güven’ gibi duygular eşliğinde gerçekleşmesi, bu anlamda toplumun geleceğine hitap etmesi gerekiyor mu, gerekmiyor mu diye düşünüyorum.

Dünyanın tamamında olmasa bile büyük kısmında böyle gerçekleşiyor.

Bizde nasıl?

Bizde her seçim ‘savaş’ atmosferinde gerçekleşiyor.

Siyaset sanatı böyle bir şey denilebilir, belki bir yanıyla kabul edilebilir bir tarafı da olabilir. Ancak, genel manada, sonuç itibariyle; halkın yararına yürüyen bir mekanizma olmadığını söylemek sanırım haksızlık olmayacak.

‘Hodri meydan’ ile ‘çamur at izi kalsın’ politikaları çerçevesinde yürütülen seçim çalışmalarının ana ruhunu birbirinden elbette ki ayırmak lazım (ki) başka türlü lazımlık! Bir hal almasın.

Öyle bir hal almasın, almasın da..Karşılıklı ‘Hodri meydan’ tarzı da bir yöntem olarak ‘hüsnü kabul’ görmüyor ‘derinlikli’ siyasi yaşamımızda. ‘Çamur at izi kalsın’ daha ‘sağlıklı’ bir durum olsa gerek! Yoksa ne diye yıllardır bu arenada hüsnü kabul görüp, baş tacı olsun.

O nedenle Selahattin Demirtaş’ın ‘Hodri meydan’ çağrısı bence önemliydi, iyi de oldu. Çağrıya uyulmasa da en azından siyasetin tarihine bir şekilde yazılmış oldu.

**

Yukarıda savaş atmosferi dedim. Biz aklımızdan savaş gibi kavramları uzaklaştırmaya çaba sarf ederken, Pervin Buldan’ın Demirtaş’a verilmeyen oyların savaşa hizmet edeceğini söylemiş olmasını da yadırgadım doğrusu.

Demirtaş'a atılan her bir oyun barışa katkı sunacağını söylemek ne kadar doğru ise, verilmeyen her oyun savaşa hizmet edeceğinin telaffuz edilmesi kötü bir algıya neden oluyor. Demirtaş’ın beklenen oya ulaşmaması halinde kapıda savaş ortamının var olduğuna işaret eden bir slogan gibi algı yaratıyor. Barışı öne çıkaran bir slogan olarak öne çıksa bile, böyle bir algıya tekabül ediyorsa, AK Parti ve iktidarla yürütülen ‘çözüm süreci’ ile ilgili kaygılarımızın haklılığına da tekabül ettiğini düşünmemizi gündemleştiriyor.

Bu seçim aslında herkes için, her kesim için bir sınav. Karne notları, seçim sonuçları alındıktan sonra ciddi değerlendirmelere tabi olacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR